Hlavní obsah

Letní výstava kreseb Pavla Kantorka představí dvě stovky velkoformátových tisků

Novinky, Barbora Horešovská

Spolek InGarden připravuje na prázdninový srpen velkou letní výstavu kreseb Pavla Kantorka. Výstava se bude konat v centru InGarden v Praze-Strašnicích a otevřena bude každý pracovní den od 1. srpna do 9. září v čase od 10 do 18 hodin.

Foto: Barbora Horešovská

Hudebka (kresba Pavla Kantorka)

Článek

Návštěvníkům výstava nabídne komplexní přehled o autorově tvorbě z portofolia InGarden. Ke zhlédnutí zde bude na 200 velkoformátových tisků, které mapují celou kreslířskou historii Pavla Kantorka.

Od prvních kreseb tuší až po propracovanější barevné vtipy, které získávají výslednou podobu v grafickém programu Corel Draw, na jehož vývoji se Pavel Kantorek dlouhodobě podílí. Zároveň dostanou návštěvníci k dispozici katalogy z již uskutečněných výstav, které obsahují kolem dalších autorových 300 vtipů.

Pro zpestření výstavy centrum InGarden připravilo soutěž  „Vezmi tužku a namaluj kočku“, které se může zúčastnit každý návštěvník. Stačí, když na výstavě namaluje obrázek kočky. Všechny obrázky po skončení výstavy zhodnotí fanoušci Pavla Kantorka z facebookové stránky Příznivci humoru Pavla Kantorka. Autor vybrané kresby pak od centra InGarden získá originální kresbu kočky Pavla Kantorka. 

Letní výstava bude také prodejní. Návštěvníci si mohou zakoupit jak originály kreseb, tak tisky jednotlivých vtipů, souborné katalogy z minulých výstav a různé upomínkové předměty.

Pavel Kantorek žije od roku 1968 v Kanadě. Zde se věnoval především svému hlavnímu oboru – teoretické fyzice, ale i zde kreslil, například pro kanadský deník Globe and Mail.

O své kreslířské tvorbě říká: „ Vtipy mě napadají v době, kdy řeším nejsložitější problémy časoprostoru, zabývám se složitými rovnicemi. Zahlédnu směšnou situaci v době, kdy je mozek unaven, jakoby hledal způsob, jak si odpočinout. Náhle se objeví zkratka, kdy jsou k sobě přiřazené zdánlivě nesouvisející situace a najednou to v mozku klikne, zrodí se vtip a hlava dostane nový přísun energie.“ 

Spolek autora zastupuje již od roku 2010 a propaguje jeho tvorbu pomocí výstav a prodejem tisků či originálních kreseb a dalších předmětů spojených s autorovou tvorbou.  

Reklama

Výběr článků

Načítám