Hlavní obsah

Letní čas ostravských pimprlat skončil. Začíná pravá sezóna

Novinky, Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava připravilo pro děti již tradiční projekt Léto s pimprlaty aneb Loutky nemají prázdniny. Od 23. července až do 20. srpna každou neděli mohly děti s rodiči zhlédnout krásnou, novou, poučnou a veselou pohádku, kterou dětem zahráli herci různých divadel, seskupení a souborů.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.8.2017 Léto s pimprlaty. Scéna BAJKA Těšínského divadla. O líném Honzovi.

Článek

V neděli 20. srpna v 17 hodin se opět do posledního místečka zaplnil prostor amfiteátru Divadla loutek Ostrava, který těsně sousedí s alternativní scénou divadla. 

Pro děti hráli herci scény BAJKA Těšínského divadla. Připravili krásnou, milou a poučnou pohádku Josefa Lady O líném Honzovi, kterou režíroval Jakub Tomoszek. V Těšínském divadle měla premiéru 5. května 2017. Hudbu napsal Marian Mazur, scénu, kostýmy a loutky navrhl a vytvořil E. Kodeda.

Všechny hlavní i vedlejší postavy pohádky hráli Ewa Kus, Kateřina Michejdová, Jan Szymanik a Marian Mazur. Herci zpívali, tančili, děti byly nadšené, veselé a místy drželi palce, aby Honza draka přemohl.

Poměrně známá pohádka O línem honzovi dětem ukázala, jak může být Honza důsledný, dodržovat své předsevzetí. Honza si totiž usmyslil, prostě si dal závazek, že ze své pece nesleze.

Maminka Honzu, krmí i pusu mu otvírá, obléká, převléká a co hodinu na peci převrací, aby synek neměl otlaky. Do jeho života vstoupí sudička, která mu přisoudí, že zachrání královstvím tím, že zabije draka, zachrání princeznu a pak si ji vezme za ženu.

A nastala potíž. Co řekla sudička, se musí splnit. Honza musí zabít draka. Celá dědina ho přemlouvá, ať vstane z pece, dokonce přijde i sám pan král. Ale nic. Honza leží a konstatuje: „Ať sem ten drak přijde.”

A přišel nebo nepřišel? To všechno bylo v pohádce. Rozzářené oči dětí, spokojenost rodičů a bouřlivý potlesk dokázal, že asi ano. Láska je totiž silnější než předsevzetí. 

V průběhu prázdnin ostravské Divadlo loutek zorganizovalo na alternativní scéně pět nedělních představení. Prezentovaly se soubory z celé České republiky a také ze Slovenska. Děti mohly zhlédnout Vodnickou pohádku - divadelní soubor Koňmo, Houpací pohádku - studio Damuza , Elá hop - Divadlo PIKI, Slovensko, O liduně a třech přadlenách - Divadlo u staré herečky  a O línem Honzovi.

Vždy dopoledne byla pro děti připravena interaktivní výstava a krátké malé představení studentů JAMU, souboru Theatr ludem, Klubu dětské kultury ze Vsetína Bubu, Divadlo Formela.

Nyní Divadlo loutek Ostrava nespí, připravuje se na další sezónu. Herci, režiséři, dramaturgové a výtvarníci, osvětlovači, stavěči kulis, uváděčky a uváděči, ekonomky a paní ředitelka se těší na další nové diváky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám