Hlavní obsah

Letní barokní slavnost můžete prožít v prostorách františkánského kláštera v Tachově

Novinky, Alena Lochmannová

Díky Letnímu baroknímu festivalu, který navazuje na úspěšný projekt 9 týdnů baroka, ožívají architektonické skvosty i zajímavá místa v Plzeňském kraji, spjatá s dobou baroka.

Foto: Letní barokní festival

Barokní klášterní slavnost v Tachově je první ze čtyř letních nocí, kterou festival chystá.

Článek

V pátek 15. července se s příchodem večera naplní budovy i zahrada františkánského kláštera v Tachově barokní hudbou, obrazy, divadlem, chutěmi a vůněmi.

Slavnost v barokním objektu bývalého františkánského kláštera, ve kterém dnes sídlí Muzeum Českého lesa, připomene trojici místních barokních tvůrců – malíře Eliáše Dollhopfa, zakladatele varhanářské dynastie Johanna Antona Gartnera a majitele zdejšího panství Jana Antonína Losyho z Losimthalu, který byl významným interpretem i skladatelem loutnové hudby.

„Slavnost v Tachově tak nejen skýtá příjemný kulturní zážitek, ale je zároveň připomínkou, že baroko nejsou jen ti známí umělci, jako byl Santini a další, ale že také v regionech žili a působili tvůrci výrazných kvalit, na jejichž začlenění do obecného povědomí mnohdy teprve čekáme,” uvedla PhDr. Jana Hutníková, ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově.

V průběhu barokní noci se návštěvníci seznámí s dílem všech tří osobností. Reprodukce obrazů Eliáše Dollhopfa budou vystaveny pod širým nebem. Zahájena bude také výstava velkoformátových fotografií západočeského baroka od Václava Hynčíka.

Při komentované prohlídce bude možné prohlédnout si v klášterním kostele varhany J. A. Gartnera, které v závěru barokní slavnosti rozezní koncert Lenky Čechové. Skladby J. A. Losyho, kterému bylo připisováno označení "princ všech umělců ve hře na drnkací nástroje", představí ve svém kytarovém recitálu Miroslav Vlna.

Program večera zpestří krátká fraška tachovského souboru Komedyjanti na motivy Markéty Navarské, která nese název Jak zámecká paní učila svého muže milování. Atmosféru barokní slavnosti dokreslí hudba souboru Musica Festiva, dobové vůně či ochutnávky barokních pokrmů. Připraveny jsou také volné prohlídky muzea a interaktivní program pro děti i dospělé. Večer završí dobový barokní ohňostroj.

Barokní klášterní slavnost v Tachově je první ze čtyř letních nocí, kterou festival chystá. Už o týden později mohou zájemci zažít baroko na Zámku Hrádek u Sušice (22. 7.), v srpnu pak na zámku Zelená hora (20. 8.) a v Manětíně (26. 8.). Další prázdninové dny jsou zaplněny akcemi řady regionálních partnerů, kteří pokračují inspirováni projektem 9 týdnů baroka z roku 2015.

Na každou ze čtyř letních barokních slavností vyjíždí z plzeňského náměstí Republiky speciální autobus. „Autobusovou dopravu z Plzně návštěvníci letos poprvé využili v červnu při slavnostním zahájení Letního barokního festivalu v Mariánské Týnici. Jako bonus jim pokaždé nabízíme něco navíc, tentokrát to bude kromě přípitku na uvítanou také uzavřená prohlídka Tachovského zámku s průvodcem Pavlem Voltrem,” sdělil programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám