Hlavní obsah

Letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí hostilo soutěž parašutistů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 27. července se na letišti ve Frýdlantu nad Ostravicí uskutečnil již 49. ročník Beskydského poháru v parašutismu v přesnosti přistání družstev a jednotlivců.

Foto: Josef Zajíc

49. ročník Beskydského poháru v parašutismu 2013. Frýdlant nad Ostravicí.27.7.2013

Článek

Beskydského poháru v parašutismu na přesnost přistání se v sobotu za krásného, teplého počasí zúčastnilo celkem sedm tříčlenných družstev a jeden jednotlivec.

Do výšky 800 - 1000 metrů parašutisty vynášelo letadlo An-2, do kterého nastoupilo vždy 12 závodníků. Ti pak po skupinách po třech vyskakovali z letadla a snášeli se k terči na letišti.

Úkolem soutěžících bylo přistání na velký terč v průměru 4 metry, dotknout se bodu v průměru 2 cm, což znamenalo 0 bodů v soutěži. Do vzdálenosti 15 cm doskakovali na elektronický terč. Od 15 cm se dopad měřil ručně. Parašutista, který dopadl mimo, dostal 100 trestných bodů.

Soutěž byla náročná na řízení padáku i na fyzickou kondici. Za dobu od 9 do 18 hodin museli soutěžící osmkrát vystoupat do výšky 800 - 1000 m, po doskoku si opět sbalit padák a být připraven na další kolo. Podle pilota An-2 firmy ElmontexAir bylo na letišti 34 stupňů Celsia a i ve výšce 1000 metrů bylo ještě asi 24 stupňů.

Po polovině soutěže, po čtyřech kolech, vedlo družstvo Berušky z Hranic, za které skákala jediná žena soutěže. "Z dnešního skákání mám naprosto dobré pocity. Prostě spokojenost. Skáču téměř dvacet let a minulý víkend jsem zaokrouhlila počty seskoků na 1300, takže tady začínám další stovku. Polovinu z tohoto množství jsem skočila z výšky 4000 - 4500 metrů a to se pak letí něco přes minutu volným pádem, než si otevřu padák. V takové volnosti a adrenalinu jsem již prožila asi sedm hodin. Proto tento poměrně drahý sport provádím ráda a budu, pokud zdraví dovolí, pokračovat," řekla po čtvrtém přistání Lenka Vašková, jediná žena v soutěži.

Po osmi kolech se do čela propracovalo družstvo z Frýdlantu nad Ostravicí ve složení Martin Janek, Petr Pařízek a Lukáš Marula s 235 body. Na druhém místě se umístilo družstvo Berušky z Hranic ve složení Lenka Vašková, Roman Fousek a Jiří Blaška (237 bodů). Třetí místo obsadil tým z Olomouce - Karel Štencl, Vladislav Říha a Pavel Obšil (313 bodů).

V soutěži jednotlivců vyhrál z 27 trestnými body Vladislav Říha z Olomouce před Jaromírem Říhou z Krnova (44 body), třetí místo obsadil Jiřím Blaška z Moravské Třebové (48 bodů).

"Závod se nám opět vydařil. Bylo krásně, vše probíhalo bez problémů. Závodníci i přítomní diváci byli spokojeni. Již nyní se chystáme na rok 2014, kdy budeme organizovat jubilejní 50. ročník Beskydského poháru," zhodnotil soutěž výkonný ředitel soutěže Libor Valový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám