Hlavní obsah

Lesní školka ve Starkoči u Náchoda nabídne dětem luxus hraní si venku

Novinky, Vendula Brdičková

Rodiče, kteří hledají pro své předškolní děti něco jiného, než nabízí klasická mateřská škola, mají příležitost vyzkoušet novinku. Ve Starkoči u Náchoda v sadě na Ovčáckém kopci bude v létě probíhat Letní lesní školka Světýlko.

Foto: Lesní klub Světýlko

Dobrodružné dětství jak za dob našich rodičů nebo babiček slibuje Lesní letní školka Světýlko ve Starkoči

Článek

„Chceme dětem zprostředkovat reálné zážitky spojené s pobytem v přírodě, které v uzavřeném prostředí školek nemohou poznat. Pravidelný pobyt venku navíc zvyšuje psychickou i fyzickou odolnost dětí. Lesní školku jsme založily pro všechny rodiče, kteří chtějí pro své děti zajistit zdravý a harmonický rozvoj prostřednictvím pobytu v přírodě,” uvedla zakladatelka školky Mgr. Jana Píšová.   

Když Jana Píšová zjistila, že v okrese Náchod tato možnost předškolního vzdělávání chybí, pustila se  stejně smýšlejícími přáteli a rodiči  do zakladatelské práce. Co je to vlastně lesní mateřská škola?

Podle Píšové se jedná o alternativu ke klasickému předškolnímu vzdělání, kde se děti učí netradičně a hlavně se učí hraním. Lesní školky kladou důraz na pobyt dětí v přírodě, protože příroda sama je velkou učitelkou. Děti většinou odpočívají  v jurtě, dřevěné chatě nebo maringotce.

„Jde nám hlavně o přirozenost. Blízký kontakt s přírodou děti naučí poznat a respektovat její pravidla, vážit si sama sebe, a uvědomit si vlastní roli ve světě. Pokud se podaří probudit lásku malého předškoláka k přírodě, je obrovská naděje, že se ta láska odrazí v jeho dospělém životě - a to především na jeho způsobu života a v jeho působení na své okolí,” dodala zakladatelka Lesní školky Světýlko Mgr. Píšová.

Letní lesní školku ve Starkoči mohou děti od 3,5 do 7 let vyzkoušet v prázdninových termínech od 18. do 22. července nebo od 8. do 12. srpna. Výhodná je i poloha školky díky vlakovému spojení z Jaroměře, Náchoda, Červeného Kostelce nebo i Trutnova.

Mezi doporučené vybavení do lesní školky patří pláštěnka, gumáky nebo i náhradní sada oblečení. Nic speciálního ale děti nepotřebují. Lesní školka je vhodná i pro děti, které chodí do klasické mateřské školky, ale část týdne chtějí zažít jinak a v přírodě.

Hry jako Cukr káva limonáda čaj rum bum, krvavé koleno, čára nebo skákání přes gumu jsou klasickým příkladem toho, že děti samotné si touží hrát jako jejich rodiče. A díky tomu tady vzniká příběh, který stále pokračuje a Lesní školka Světýlko ho umí výborně vypravovat.

Další informace na http://svetylko-lesniklub.webnode.cz nebo na Facebook profilu Lesní klub Světýlko.

Reklama

Výběr článků

Načítám