Hlavní obsah

Lesík norského dramatika Jespera Halleho uvede ostravské Divadlo Antonína Dvořáka

Novinky, Josef Zajíc

Činohra Národního divadla moravskoslezského připravila českou premiéru divadelní hry norského autora Jespera Halleho Lesík v překladu Jaroslavy Vrbové a v režii norské režisérky Victorie Meirikové. Premiéra se uskuteční 5. listopadu od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Lesík v Divadle Antonína Dvořáka. Z tiskové konference 3.11.2015. Divadelní Kavárna Beatrice, tvůrčí tým inscenace.

Článek

Hru Lesík popisuje autor Jesper Halle v úvodní poznámce: „Hra pojednává o dětech, ale nemají v ní hrát děti, není pro děti a nemá se hrát dětinsky. Bolest je bolest a radost je radost stejně u dětí jako u dospělých. To je podstatné.”

Příběh Lesíku rozvíjí detektivní zápletku, kdy se dospělé postavy snaží vrátit do svých vzpomínek z dětství, aby odhalily, co se tenkrát stalo s jejich kamarádkou. Přítomnost se mísí s minulostí zrovna tak, jako se do reality přimíchává snová imaginace. Ve snaze dopátrat se objektivní pravdy se počínají otvírat bolestivá témata jako domácí násilí či zanedbávání a zneužívání dětí.

„Lesík je světem dětí, kde nepotkáte jediného dospělého. A právě skrze dětský svět autor reflektuje především svět nepřítomných dospělých. Těm nastavuje zrcadlo prostřednictvím jejich ratolestí. Zatímco tušíme, že se děti chovají tak, jak se chovají jejich dospělí, pozorujeme zároveň dospělé, kteří se snaží chovat jako děti,” přiblížila hru dramaturgyně Sylvie Rubenová.

Díky prestižnímu grantu z EHP fondů se režie ujala jedna z nejprogresivnějších osobností současné norské režie a držitelka ceny Hedda v kategorii Nejlepší režie Victoria Meiriková. „Jako cizinka některým předpokladům českého přístupu možná nerozumím, nebo je mohu zpochybňovat, ale místní herci jsou nesmírně kreativní a velice hraví při rozehrávání divadelních situací v prostoru. Zdá se mi, že v některých ohledech je tu víra v divadelní iluzi hodně silná,” okomentovala spolupráci režisérka.

Scéna je dílem předního norského scénografa Olava Myrtvedta a česko-norský tým doplňují kostýmy Sylvy Zimuly Hanákové, světelný design Davida Baziky, videoprojekce Františka Pecháčka a Pavla Příkaského a hudba Jakuba Kudláče.

Sondu do dětské duše žijící v dospělém podvědomí divákům představí: František Strnad, Robert Finta, David Janošek, Aneta Kernová, Lada Bělášková, Jiří Sedláček, František Večeřa, Lucie Končoková, Vít Hofmann, Petra Lorencová, Izabela Firlová a Ivan Dejmal.

Představení jsou podpořena grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, uskuteční se pod záštitou velvyslankyně Norského království Siri Ellen Sletnerovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám