Hlavní obsah

Lepší sportovní výkony i snazší každodenní život přinese mladému sportovci s handicapem nový vozík

Novinky, Radka Miloševská

Jan Bajtek z Mohelnice ještě neměl ani maturitu, když se mu život převrátil vzhůru nohama. Osudný skok do vody jej natrvalo upoutal na invalidní vozík, chuť do života mu ale nevzal.

Foto: Radka Miloševská

Jan Bajtek je od svých 18 let, kdy utrpěl vážný úraz a zranil si míchu, upoután na invalidní vozík.

Článek

Nyní osmadvacetiletý mladík reprezentuje Českou republiku v boccii a společně se svými přáteli z Handicap sport clubu Havířov se podílel na organizaci benefičního běhu Havířovská desítka. Z akce odcházel s úsměvem na tváři. Dozvěděl se totiž, že díky Nadaci AGEL budou jeho sportovní výkony lepší i každodenní život snazší. Díky finanční podpoře nadace si bude moci pořídit nový mechanický invalidní vozík, na který by sám neměl finanční prostředky.

Svou účastí na benefičním běhu Havířovská desítka Nadace AGEL společně se skupinou běžců společností skupiny AGEL podpořila nejen Jana, ale celý tým hráčů boccii, což je speciálně upravená verze pétanque pro vozíčkáře. Z každého zaplaceného startovného totiž putovala stokoruna na podporu tohoto klubu.

„Partnerstvím Havířovské desítky chceme podpořit osoby s handicapem, které samy běžet nemohou. Naši pomoc směřujeme také konkrétně, a proto dnes symbolicky běžíme za Jana Bajtka, který od nás získal finanční podporu ve výši 50 tisíc korun na nový mechanický invalidní vozík,“ uvedla manažerka nadace Viktorie Sládková.

Jan Bajtek je od svých 18 let, kdy utrpěl vážný úraz a zranil si míchu, upoután na invalidní vozík. Přes zranění způsobené úrazem Jan prožívá svůj život naplno a chuť do života by mohl rozdávat i ostatním.

„Závodně hraji paralympijský sport boccia, kde reprezentuji klub HSC Havířov na nejvyšší úrovni a účastním se také zahraničních turnajů. V poslední době jsem se začal věnovat také hodu kuželkou. U obou těchto sportů je kvalitní vozík opravdu velkou výhodou. Svůj invalidní vozík používám již devět let a své nejlepší časy má dávno za sebou,“ řekl Jan Bajtek s tím, že nový, moderní a výrazně lehčí vozík by mu pomohl nejen při sportu, ale také usnadnil každodenní aktivity. 

Druhým příběhem, za který symbolicky nadace a zaměstnanci skupiny AGEL ze společností Perfect Distribution, AGEL Servis a AGEL Trade běželi, byl osud osmnáctiletého Dominika z Bludova, který trpí nemocí motýlích křídel.

„Kromě finančního příspěvku od nadace dostane Dominik od nás hmotnou podporu v podobě obvazového materiálu. Kromě bolestí, které musí chlapec každý den překonávat, je péče o takto nemocnou pokožku finančně velmi náročná,“ uvedl Tomáš Lyžbicki, předseda představenstva společnosti Perfect Distribution, která se specializuje na komplexní dodávky zdravotnického materiálu do zdravotnických zařízení v České republice a na Slovensku.

Nadace AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila téměř 400 žadatelů celkovou částkou přesahující 10 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám