Hlavní obsah

Lemuří rodinka v pražské zoo se rozrostla na půltucet

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velehbití lemuři kata s pruhovaným ocasem jsou atrakcí řady zoologických zahrad. Jsou to také vyhlášení zlodějíčkové, běda tomu, kdo si pevně nedrží svou potravu. Banán, jablko či třeba sušenka jsou pro lemury vítaným zpestřením jídelníčku. V pražské zoo se ve středu šestileté Ance narodilo mládě.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Pyšná Anka

Článek

Název dostali podle hrozných skřeků

Anka přicestovala v roce 2016 z Paříže, partner Tali je stejného věku a narodil se v Bratislavě.

Lemuři jsou poloopice žijící endemiticky na Madagaskaru. Jsou to býložravci, nepohrdnou ale i hmyzem. Název pochází z latinského Lemures, to byli duchové zemřelých, kteří se za nocí ozývali pekelným křikem a nářky (starověký Řím). Žije v tlupách, počet se pohybuje podle dostupnosti potravy, většinou 6 až 25 zvířat.

Dlouhý pruhovaný ocas má dvojí funkcí - kormidelní pří skocích ze stromů, signalizační při pohybu ve vysoké trávě.

Svědomitá matka

Novorozenec je Ančiným druhým mládětem, první porodila loni v dubnu. I o druhého potomka se od začátku svědomitě stará.

„Okamžitě jej očistila. Malý lemur se své matky neustále drží a pravidelně pije. Vzhledem k tomu, že už Anka má určité mateřské zkušenosti, nestraní se tolik zbytku skupinu jako v případě péče o prvního potomka a s mládětem už umí i manipulovat,“ vysvětlil vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Vzhledem k příznivému počasí se lemuři kata pohybují i ve venkovním výběhu na Opičích ostrovech, a to včetně nejnovějšího přírůstku.

Reklama

Výběr článků

Načítám