Hlavní obsah

Lektorka radila zájemcům o zdravý pohyb, jak správně používat nordic walkingové hole

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prospěšnou přednáškou fyzioterapeutky a tělocvikářky Mgr. Pavly Šulcové bylo ve středu 26. dubna pro nadcházející výletovou sezónu seznámení s outdoorovou aktivitou pohodového trávení času s použitím nordic walkingových holí.

Foto: archiv nordic walking

Vycházky z nordic walkingovými holemi přinášejí poznání, zábavu, pohodu a hlavně zdraví.

Článek

Přes nepříznivé počasí se dostavily přes dvě desítky zájemců o zdravý pohyb v přírodě do teplého zázemí sálu Městské knihovny v Ústí nad Orlicí.

Lektorka se zaměřila na teoretický výklad s pomocí diapozitivů a videí zahrnujících přínos ke zdraví i psychice člověka. Nabídla informace o různých variantách a technice chůze s holemi, jejich správný výběr a zdravotní prospěch.

Zdůraznila význam chůze, která je svou jednoduchostí a bezpečností nejpřirozenějším lidským pohybem. Ti, kdo se chtějí ještě zdravěji hýbat, hledají efektivnější formy se zapojením celého těla. Toto umožňuje outdoorová aktivita s dynamickou chůzí se speciálními, velmi lehkými sportovními holemi pro zlepšení kondice, tzv. severská chůze.

Dále rozvedla s pomocí diapozitivu odlišnost běžné chůze bez holí a chůze s holemi nordic walking. U chůze s holemi je důležitá koordinace paží a nohou, kdy se střídavým komíháním paží a pohybováním boků vpřed a vzad vznikají rotační pohyby trupu, což vede k posílení a protažení celého těla. 

Tímto způsobem lze chodit v pohodovém osobním tempu, vyhovujícím začátečníkům i osobám se zdravotním postižením, zdatnější mohou trénovat kondici v individuální tempu i běhu, pro zábavu si lze i zatančit. Terénem může být louka, les, pole, zpevněné cesty i asfaltový povrch.

Na videu i praktické ukázce byly pak předvedeny zásady bezpečné chůze, jejímž důležitým předpokladem je správné nastavení délky a individuální výšky holí. Zároveň uvedla údaje pro nastavení těchto hodnot.

V další části přednášky byl rozebrán pozitivní přínos pro pohybový aparát, kardiovaskulární, respirační a metabolický systém, což znamená napřímení páteře a odstranění vadného držení těla, odlehčení zádům a nosným kloubům, urychlení rekonvalescence po úrazech a operacích. Dalším kladem je zvýšení kapacity plic a snížení hypertenze.

Pokračováním praktické ukázky byla následující den lekce přímo ve venkovním prostředí na louce u Lidlu.

Tím kurzy nekončí. Každé pondělí pokračují pravidelné lekce pro zdokonalení techniky s ujítím zhruba 4 - 5 km určené i začátečníkům a osobám se zdravotním postižením. 

Každý čtvrtek pak lekce pro zdatnější hůlkaře se zaměřením na tréninkovou kondici s ujitím přibližně 6 - 8 km.

Tyto kurzy a lekce jsou doplněny konzultacemi s možností zapůjčení či nákupu nordic walkingových holí. Některé zdravotní pojišťovny na aktivní účast na těchto kurzech a lekcích svým klientům přispívají.

Pořádané výlety mimo aktivního pohodového trávení volného času s různými hrami jsou naplněny příjemnou atmosférou v partě lidí se stejnými zájmy.

Ukázkovou nabídkou byla pozvánka na akci S nordic walking za poklady, která se uskuteční 3. května odjezdem vlakem v 8.10 hodin z hlavního nádraží v Ústí nad Orlicí do Chocně a chůzí zhruba 10 km po lesních zpevněných cestách s převýšením 215 metrů. Zábavným programem je hledání pokladů v geocachingových schránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám