Hlavní obsah

Lékařka vzkazuje: Dárci krve, neobávejte se a choďte na odběry i za stávající situace

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Transfuzní oddělení Klatovské nemocnice nabádá stávající dárce krve, aby i v současné době chodili darovat krev. Pacienti ji totiž stále potřebují. O aktuálním stavu jsme hovořili s MUDr. Janou Zítkovou, vedoucí lékařkou transfuzního oddělení Klatovské nemocnice, kde pracuje sedmadvacet let.

Foto: foto z archivu MUDr. Jany Zítkové

Na snímku MUDr. Jana Zítková, vedoucí transfuzního oddělení Klatovské nemocnice

Článek

Jak se v posledních týdnech změnil život na transfuzním oddělení Klatovské nemocnice, jaká jste museli přijmout opatření? 

Snažíme se pracovat bez omezení. Nosíme roušky, přidali jsme ke vchodu desinfekci na ruce, průběžně desinfikujeme veškeré povrchy (stoly, kliky, automat na nápoje...), po každém dárci desinfikujeme odběrová křesla... Ještě před vstupem na oddělení měříme dárcům teplotu a vyplňují dotazník (CHECKLIST) zaměřený na riziko přenosu koronaviru SARS-CoV-2, kde se ptáme na anamnézu za posledních 14 dní: na pobyt v zahraničí nebo kontakt s někým, kdo v zahraničí byl nebo má příznaky onemocnění COVID-19 a pak na ev. klinické příznaky jako suchý kašel, dušnost, únava, bolest v krku, migrény, bolesti svalů, zimnice, závratě, zvracení nebo průjem.

Chodí vaší stávající dárci krve na odběry? Mají se bát, podlehli panice, nebo vás dál stále rádi navštěvují? 

Na transfuzní stanice se nevztahuje nařízení vlády o zákazu shromažďování více osob. Je nadále velmi důležité, aby dárci na odběry chodili. I když je omezena plánovaná operativa, potřeba krve je trvalá pro akutní případy a pro chronicky nemocné pacienty. Pozorujeme mírný pokles počtu dárců krve i plazmy. Někteří se předem omluví, ať už že se necítí dobře, nebo na rovinu řeknou, že mají strach, jiní objednaní bez omluvy nepřijdou... Ale naštěstí je i mnoho těch, kteří nadále chodí darovat krev. Současná situace ja však taková, že většinu odebrané krve ihned využijeme, takže velké zásoby pro případ větší akutní potřeby nemáme.

Tento týden jsme dokonce dárce krve akutně zvali, naštěstí nám hodně dárců vyšlo vstříc. Přesto, jak jsem již podotkla, větší zásoby krve nemáme. Chybí zejména krev negativních skupin, nejvíce 0 negativní a A negativní.

Kdy u vás probíhají odběry?

Odběry krve probíhají kromě úterý každý den v době 6.30 – 11.00 hodin, pro prvodárce v době 8.00 - 10.00 hodin. Odběry plazmy každý den, tam jsou dárci objednaní na určitou hodinu (7.30, 9.00, 10.30 a 13.00, v pátek navíc i v 6.30 hodin). Snažíme se nadále udržet i odběry krve výjezdovým způsobem, kdy podle rozpisu na celý rok jezdíme do vybraných lokalit Klatovska a Domažlicka. Aktuální informace o našem provozu jsou na webu Klatovské nemocnice https://klatovy.nemocnicepk.cz/ a na našem facebooku Krev a plazma.

Co byste v těchto dnech nejvíc potřebovali?

Určitě bychom potřebovali, aby nadále dárci chodili na odběry, krev je stále potřeba i v tomto nelehkém období. A samozřejmě, abychom nadále mohli fungovat. 

Co byste chtěla lidem vzkázat?

Přála bych nám všem hlavně zdraví a pevné nervy. Chtěla bych také vzkázat, aby lidé dodržovali karanténu, zbytečně neriskovali, nosili roušky a co nejvíce dodržovali hygienu rukou. Ale hlavně, aby nežili ve strachu a stresu... Čelíme sice, bohužel, pro nás novému a víceméně ještě neznámému viru, ale nejvíce nás oslabuje strach. Buďme silní, zodpovědní a snažme si najít jakýkoli důvod k radosti. Zvládneme to.

Reklama

Výběr článků

Načítám