Hlavní obsah

Legionáři a gladiátoři se představili žákům v Habartově

Novinky, Aleš Plevka

Během školního roku žáci několikrát opustí lavice a učebny vydávají se ze tříd za poznáním, které je realizováno prostřednictvím koncertů či naučných programů. Tentokrát byla v hlavní roli historie a hlavně pak život římských legionářů a gladiátorů.

Foto: Aleš Plevka

Přihlížející publikum

Článek

Ve čtvrtek 14. října se žáci Základní školy v Habartově měli možnost přenést o dva tisíce let zpátky v čase. V naší tělocvičně totiž zhlédli asi hodinový program, umně poskládaný z mluveného slova a akčních ukázek.

Ocitli jsme se společně v období na rozhraní Římské republiky a císařství, v době slavného Caesara (1.st. př. n. l.) a z poutavého a mírně odlehčeného vyprávění jsme se dozvěděli informace o radostech a strastech tehdejších mužů ve zbrani. Několik desítek dobrovolníků pak mělo dokonce možnost si vyzkoušet sestavení známé formace „želva“ nebo dále pak za pomocí štítů a těl vytvoření rampy využívané k překonávání překážek.

Ve vtipné zkratce jsme se potkali také s několika císaři, mezi nimiž nechyběl třeba Claudius, Caligula či Nero. Došlo však i na boření mýtů, když se účinkující snažili uvádět na pravou míru některé rozšířené a vinou Hollywoodu veřejně přijímané nepravdy o životě a zápolení gladiátorů jako bylo např. dnes známé heslo gladiátorů - My, přicházející na smrt, tě zdravíme, které zaznělo prý ve skutečnosti pouze jedenkrát.

Druhým takovým případem pak bylo vyvracení používání onoho gesta zdviženého či k zemi otočeného palce, což mělo tehdy  značit život nebo smrt. Závěrečnou třešinkou na velmi dobře připraveném dortu byly dva gladiátorské souboje.

Přihlížející tak mohli dosytosti obdivovat to, jak oba muži kromě průvodního slova skvěle bezezbytku ovládají i různé historické zbraně. Oba vystupující si za své výkony vysloužili potlesk, který byl zároveň i důkazem toho, že žákům se celý program líbil a je jen škoda, že podobným způsobem se nedá vyučovat historii častěji.

Z tváří publika bylo totiž patrné, že tento způsob vykládání a prezentace časů minulých jim byl po chuti a určitě si o tomto vybraném období budou do budoucna pamatovat více než z běžné hodiny dějepisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám