Hlavní obsah

Legendární motorák řady 830 "kredenc" slaví letos sedmdesátku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je v tom velký kus nostalgie. Motorové vozy řady M262.0, která se později označovala jako řada 830, slaví sedm křížků. Motorový vůz je spjat s motorizací Československých státních drah v poválečné republice. Nejdřív byly nasazovány hlavně na neelektrifikovaných tratích, jichž byla většina.

Foto: archiv ČD

Železničáři i veřejnost říkali motorákům "kredenc".

Článek

Nasazovány byly v osobních i rychlíkových soupravách, s modernizací se přesunuly na lokální trati, až skončily jako spoje v pohraničí. Později sloužily i na lokálkách a dojezdily v pohraničí. V provozu vydržely díky komfortnímu interiéru a vynikající konstrukci jezdily 60 let.  

Zachovalo se poměrně dost vozidel, která jsou ve sbírkách muzeí a železničních spolků. Můžete je vidět například v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka. Letos vypraví České dráhy tyto vozy na některé nostalgické jízdy, při kterých si je můžete prohlédnout a zavzpomínat na cestování v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám