Hlavní obsah

Legendární Hudci Jiřího Pavlici a Vlasty Redla přivandrují na Sedmihorské léto

Novinky, Jitka Maděrová

Tomáš Klus, Spirituál Kvintet, herci Dejvického divadla a mnozí další už stihli nadchnout publikum v rámci devátého ročníků hudebního a divadelního Sedmihorského léta. Další akcí bude už ve čtvrtek 26. července projekt Vandrovali hudci dvou úžasných muzikantů – Vlasty Redla a Jiřího Pavlici.

Foto: Jitka Maděrová
Článek

Dnes již legendární projekt, který se mnohým vryl do paměti pod názvem jedné z písní Vandrovali hudci, boural na přelomu osmdesátých a devadesátých let koncertní sály. Oslovil tisíce lidí jedinečným spojením folku, bigbítu a lidové hudby. Byla to jedna z prvních vlaštovek hudby, které se až později začalo říkat „world music“.

Když se jej na jaře 2015 rozhodli Vlasta Redl s Jiřím Pavlicou oživit, přilákalo spojení Hradišťanu s Redlovou kapelou do šesti letních amfiteátrů na osm tisíc diváků. Proto se muzikanti rozhodli pokračovat ve společném koncertování i nadále. Ukazuje se, že to bylo rozhodnutí správné. Koncerty jsou velmi úspěšné - potlesky ve stoje a téměř ve všech případech zcela vyprodáno…

Jiří Pavlica v rámci rozhovoru přímo pro Sedmihorské léto odpovídal na otázky:

V čem je – podle vás - kouzlo tohoto projektu?

„To opravdu nevím, mohu se jen domnívat, že je to součet našich a Vlastových příznivců, že je to připomenutí kdysi povedeného projektu, že je to vždy koncert plný nenadálých změn a překvapení, kterými se vzájemně častujeme atd. Ale rád bych, aby to bylo proto, že je to vždy koncert naplno odvedený a je na něm pořádný kopec dobré muziky…”

Čekali jste od tohoto projektu stejně obrovský úspěch, jako když jste s ním před lety začínali?  

„O to snad ani nešlo, každý jsme úplně někde jinde, a hlavně, doba je úplně jiná. Já jsem to bral trochu jako výzvu, trochu jako touhu po vybočení a změně.”

Sám říkáte, že často měníte program přímo na pódiu. Jde to i při koncertování v rámci projektu Vandrovali hudci?

„Program Hradišťanu měním téměř vždy podle situace, ale při spolupráci s další skupinou to není tak jednoduché. Muzikanti se v písních střídají, ne všichni hrají všechno, proto by nebylo dobré se vzájemně překvapovat a dávat si góly do vlastní sítě.  My se dostatečně vydovádíme v hudebních plochách, kde je prostor pro improvizaci. No a s Vlastou není nikdy nouze o překvapení, a to nás baví.”

Do konce prázdnin se mohou příznivci kvalitní kultury těšit ještě na vystoupení 4TETu a na jedinečný projekt Michael Jackson Symphony s více než 80 muzikanty Hradecké filharmonie a v čele s úžasnou zpěvačkou Dashou. To vše v rámci Sedmihorského léta.  Další informace na www.sedmihorskeleto.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám