Hlavní obsah

Lední medvědi nevědi, že tůristi už maj' zbraně. Promítání a příběhy ze Špicberků v Hradci Králové a v Praze

Novinky, Jan Šťovíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špicberky - příroda, historie a současnost na promítání v Hradci Králové (Adalbertinum, pondělí 25. 9. v 18 hodin), Špicberky - království ledních medvědů, autogramiáda stejnojmenné knihy v Praze (Carpe Diem Flora, úterý 26. 9. od 19 hodin).

Foto: Jan Šťovíček

Longyearbyen - dříve centrum těžby uhlí, dnes vyhledávaná turistická destinace

Článek

Pozvánka do Arktidy

Špicberky, ostrovy vzdálené pouhých 1200 km od severního pólu jsou místem, kde se stýká nespoutaná divoká polární příroda se zanikajícím industriálním světem těžby uhlí a prudce se rozvíjejícím turistickým ruchem.

Špicberky jsou místem, kde žije zhruba stejně lidí jako ledních medvědů, nejsevernějším místem na světě, kam létá pravidelná linka, a kde v létě nezapadá slunce, zatímco v zimě dávají polární lišky dobrou noc.

Arktida krásná, mrazivá i nemilosrdná

Nina Jeanette Olaussen, čerstvá studentka longyearbyenské univerzity, přecházela 30. března 1995 s kamarádkou Hilde náhorní planinu Platå berget v bezprostřední blízkosti městečka Longyearbyen. Ninu zaujal sob pasoucí se opodál, a tak dlouho šla k němu, až se z něho vyklubal medvěd. Stál mezi nimi a cestou do města. A nehodlal uhnout.

Dívky neměly žádnou možnost, jak zavolat pomoc - v roce 1995 nebyly na Špicberkách mobilní telefony a zbraně se v blízkosti města nenosily - a rozhodly se zachránit ústupem. Tou dobou se o ně medvěd začal zajímat. Zamířil k nim a chystal se zaútočit. Hilde s Ninou se ho pokusily zaplašit křikem, hlukem a máváním.

Medvěd znejistěl a když zastavil, dívky se daly na útěk. To medvěda vyprovokovalo. Nejdřív napadl Ninu. Hilde zatím doběhla na hranu planiny a skočila ze skály. Nejspíš jí v tu chvíli bylo jedno, jestli se zabije nebo ne. Skokem z útesu se zachránila. Dopadla do navátého sněhu a odnesla si jen zlomeninu zápěstí a poranění kostrče.

Třináct minut po nahlášení útoku byl na místě nehody vrtulník guvernéra. Nad tělem Niny dosud stál medvěd. Po několika pokusech byl odehnán vrtulníkem, aby vzápětí zaútočil na přijíždějící hlídku na sněžném skútru. Guvernér proto vydal příkaz k odstřelu medvěda, dvouletého samce o hmotnosti 88 kg, dlouhého od čenichu k ocasu 168 cm. Právě tato nehoda a následující diskuze vedly k nařízení, že každý člověk pohybující se na Špicberkách mimo obydlenou oblast musí být ozbrojen.

Špicberský týden

Poslední týden v září se tématem Špicberků zabývají hned dvě kulturní akce. Přírodě, historii a současnosti norských i ruských enkláv na Špicberkách se věnuje cestopisná přednáška a promítání v hradeckém Adalbertinu v pondělí 25. 9. v 18 hodin.

O životě na polárních expedicích a příbězích lidí ze Špicberk vypráví kniha s podtitulem Království ledních medvědů. Autogramiádu, autorské čtení, rozhovory a ukázky vybavení můžete navštívit v Praze, v klubu Carpe Diem Flora v úterý 26. 9. od 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám