Hlavní obsah

Lední medvěd Umca ze Zoo Brno předčasně uhynul

Novinky, Jiří Smutný

Odchovný program ledních medvědů v brněnské zoologické zahradě byl vážně narušen. Samec Umca, dovezený v roce 1999 z Kazachstánu, v sobotu 11. srpna uhynul. Jeho partnerka Cora, se kterou má pět potomků, osiřela.

Foto: Jiří Smutný

Umca zkoumá nový bazén a jeho okolí

Článek

Lední medvědi, zejména jejich mláďata, patřila v posledních letech k největším lákadlům Zoo Brno. Na jejich zasloužilého otce se část veřejnosti nedívala vůbec, protože na něho nebylo vidět. A část ho brala jakou nějakou nesmrtelnou ikonu, která bude do nekonečna plodit nové a nové lední medvědy.

Faktem je, že ani zblízka nebylo vidět, že má Umca problémy se zuby. Když to veterinář zjistil, rozhodl se pro operaci. Zuby byly opraveny a všechno se zdálo být v pořádku. Nedávno se to ale opakovalo s tím, že medvědův stav se najednou velmi prudce zhoršil a vyžadoval okamžitý zásah. K tomu došlo, ale tentokrát s jiným koncem. Operace proběhla standardně a po ní se Umca probral k vědomí. Další den už ale ne. Přesnou příčinu smrti určí až pitva.

Odchov ledních medvědů v Zoo Brno tak dostal pořádný zásah. Jediné mládě, Norinka, je už téměř na cestě do jiné zoo v Německu. Nejstarším dvojčatům Cory a Umcy Billovi a Tomovi, se daří dobře v jiných zoo, stejně jako mladším sourozencům Nanukovi a Kometě. Snad se bude dařit i Norince.

Reklama

Výběr článků

Načítám