Hlavní obsah

Lávka pro pěší v Nymburce půjde v pátek k zemi, respektive na dno Labe

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 3. srpna bude v Nymburce zbořena lávka pro pěší přes Labe. Byla postavena v roce 1985 nákladem 10,5 miliónu Kčs jako chlouba moderního socialistického stavebnictví.

Foto: Jan Řehounek

Okolí lávky přes Labe je již neprodyšně uzavřeno

Článek

Spojuje nymburské Zálabí s historickým centrem města – ústí téměř na náměstí. Pro stovky obyvatel denně byla důležitou komunikací, neboť po sousedícím „kamenném“ mostě je chůze pro pěší z bezpečnostních důvodů zakázána.

Když se vloni 2. prosince zřítila lávka v Praze v Tróji, nastalo zděšení, neboť jsou obě postaveny podle téměř totožného projektu architekta Jiřího Stráského. Ačkoliv nic nenasvědčovalo, že by mohlo dojít k podobné situaci, rozhodlo vedení města v polovině prosince o jejím uzavření. Později ale vyžádané odborné stanovisko od Kloknerova ústavu ČVUT dalo opatrnému přístupu za pravdu – lávka by se opravdu mohla zřítit, neboť nosná lana jsou zkorodovaná.

Dalším opatřením byl zákaz lodní dopravy pod lávkou, což byl v době letního turistického ruchu velmi diskutovaný problém. Proto také město velmi spěchalo s dalšími kroky.

Ve čtvrtek 26. července rozhodla rada města Nymburka, že demolici lávky pro pěší provede společnost Strabag. Ta od úterka 31. července připravuje staveniště. Samotná demolice lávky, při níž bude nejprve přerušena mostovka u pilíře na zálabské straně, potom na straně městské, začne v pátek 3. srpna v 8 hodin a může trvat i několik hodin. Odstřižená mostovka spadne do řeky, odkud ji následující den vytáhnou hasičské tanky na břeh. Kompletně by měla být lávka zlikvidována včetně odvozu suti 12. srpna. Provoz na vodní cestě bude obnoven po kontrole říčního dna nejpozději ve druhé polovině srpna.

Pravděpodobně na stejném místě by měla být vystavěna lávka nová.

Reklama

Výběr článků

Načítám