Hlavní obsah

Lánským parkem znovu teče potok

Novinky, Vratislav Konečný

Prezidentský zámek v Lánech původně patřící Fürstenberkům získala kancelář prezidenta Československé republiky v červenci 1921 pro reprezentační účely.

Foto: Vratislav Konečný

Kameny obložená strouha - Masarykův lánský potok

Článek

Masaryk si rezidenci oblíbil, doma se tu cítila celá jeho rodina, s úpravami objektu a okolí pomohl oblíbený architekt Josip Plečnik. V neděli odpoledne slavnostně otevřel prezident Miloš Zeman rekonstruovaný potok, který nese Masarykovo jméno. Zámecký park i skleník byly při té příležitosti, spolu se zámeckou kaplí, otevřeny.

Slavnost proběhla za úporného lijáku, což vůbec nevadilo při prohlídce muzea sportovních a závodních vozů v objektu nedaleko zámku. Zajímavá je i expozice Masarykova v infocentru.

Masaryk využíval zámek i po své abdikaci, za války tu bydlel státní prezident dr. Emil Hácha. Po válce zámek využívali málo, Masaryk se "nenosil", lidovost prezidentů se spíše objevovala na Orlíku, kde bylo vládní sídlo v lesích. Pozornost do Lán se vrátila až s nástupem prezidenta Václava Havla.

Potok byl znovu obnoven u příležitosti 93. výročí nabytí zámku českým státem. V důsledku různých zásahů v obci ztratil přítok z obecních rybníků, posléze ho zasypali, až z něj zbyla strouha. Koryto je rekultivováno a vydlážděno velkými kameny.

Rozsáhlá je obora, část je zpřístupněna jako naučná stezka, o víkendu můžete přihlížet krmení vysoké. Ovšem nesmí lejt jako v neděli 13. července, to ani jelen k žrádlu nechodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám