Hlavní obsah

Landscape festival Ostrava 2019 je téměř v polovině. Ve veřejném prostoru je 31 instalací

Novinky, Josef Zajíc

Landscape festival reaguje na některá problematická místa v Ostravě, která stojí za to je kultivovat, dotvářet, najít pro ně nová řešení. Na trase festivalu občan Ostravy, návštěvník, turista, fanoušek architektury a urbanistiky najde 31 instalací.

Foto: Josef Zajíc

Zahájení Landscape festivalu Ostrava 2019. Primátor města Ostravy T.Macura, A.Vojkovská,TM MMO, K. Šebestová, náměstkyně primátora. Malé Bazaly

Článek

Základní ideou Landscape festivalu je zvýšení povědomí o rozsahu, smyslu a významu oboru krajinářské architektury ve vztahu k současné architektuře, umění a veřejném prostoru.

Na začátku roku 2019 vyhlásil Landscape festival otevřenou výzvu k architektům, umělcům nejen z České republiky, ale také ze zahraničí. V minulosti se festival konal v šesti ročnících v Praze, Brně a Opavě.

Sedmý ročník pořadatelé z Galerie Jaroslava Fragnera, provozovaného spolkem Architektura ve spolupráci s Magistrátem města Ostravy a také s ateliérem zahradní a krajinářské architektury K2N Landscape, zorganizovali letos v termínu od 30. května do 10. října v Ostravě.

Trasa soch, projektů a instalací kopíruje cestu od historického centra Ostravy po Dolní Vítkovice - což je prostor v současné době nejvíce navštěvován nejen občany dlouhodobě bydlícími v Ostravě, studenty dvou vysokých škol, a to Ostravské univerzity a Vysoké školy báňské - Technické univerzity, ale také návštěvníky tuzemskými i zahraničními.

Do výzvy se přihlásilo 61 zájemců. Porota vybrala 31 instalací, které byly postupně umísťovány do veřejných prostor města Ostravy. Autory jsou nejen uznávaní čeští a regionální architekti a umělci, ale také zahraniční autoři a studenti místních vysokých škol.

Za téměř 61 dní si organizátoři již mohou udělat obrázek, co lidé na sochy a instalace říkají a jak se tváří běžní občané, kteří ne cíleně, ale náhodou na nějakou instalaci narazí.

Ne vždy se jim instalace či socha líbí. Ne vždy souhlasí, aby "veřejný prostor Ostravy" byl takhle zastavěný či pojatý. To je ale cílem festivalu. Vyvolat za 133 dní trvání akce debatu, diskuzi, povídání si o veřejném prostoru, o oživení krajiny v okolí řek, rybníků, volných prostor a městských proluk.

„Landscape festival Ostrava 2019 představuje Ostravu v nových enviromentálních souvislostech, přičemž hlavním tématem je znovuvyužití a redefinování významu několika lokalit na trase festivalu,” píše se v informační příručce festivalu.

Výstavy:

Venkovní výstavy Design + kilometry - u železničního nádraží Ostrava - Střed - 30. 5. - 10. 10. 2019; Prezentace výsledků studentského Worshopu - infopoint u řeky Ostravice, 30. 5. -10. 10. 2019; Artscape Norway - Forum Nová Karolina, 30. 5. - 10. 10. 2019; Veřejný prostor cz - Masarykovo náměstí, 30. 5 - 10. 10. 2019; Landskate - Trojhalí Karolina, 30. 5. - 10. 10. 2019; Krajina z druhé ruky - Dolní Vítkovice (DOV); Industriální topografie - Forum Nová Karolina, 13. 6.- 10. 10. 2019.

Doprovodný program:

Krajina, město, veřejný prostor - mezinárodní seminář - 23. září 2019, Ostrava.

Industriální městská krajina: Výzva  a budoucnost - mezinárodní konference - DOV, Gong - malý sál, 9. - 10. října 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám