Hlavní obsah

Landek Park v Ostravě otevřel nový stellplatz

Novinky, Josef Zajíc

První a jediný stellplatz v Ostravě v pátek 28. června zprovoznil Landek Park, který je největším hornickým muzeem v České republice, známým archeologickým nalezištěm a unikátní národní přírodní památkou v jednom.

Foto: Josef Zajíc

Landek Park v Ostravě - Petřkovicích.

Článek

Stellplatz je termín, kterým majitelé karavanů a fanoušci cestování v nich označují místa, kde je možno stání obytných aut a přívěsů. V Ostravě mají zájemci jedinečnou šanci spojit návštěvu města Ostravy s pobytem v zajímavé přírodní scenérii obklopené navíc historickými důlními objekty.

„Právě jedinečnost místa přispěla k tomu, že projekt podpořil a vlastně i inicioval Moravskoslezský kraj. Rozvoj cestovního ruchu je pro náš region velmi důležitý. V loňském roce u nás turisté utratili přes 8 a půl miliardy korun, což jsou prostředky důležité pro rozvoj Moravskoslezského kraje a podporu podnikatelů, kteří v něm působí.

Se zvyšující návštěvností se také zvyšuje kvalita služeb a samotná nabídka. Jsem přesvědčený, že vznik stellplatzů je velmi šťastný krok, který k nám naláká milovníky jízdy obytnými auty. Stellplatz vznikl strategicky v krajském městě a poblíž dálnice D1, což poloha Landek Parku, coby turistické atraktivity, navíc umožňovala,” řekl Jan Krkoška, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch.

Podle ředitele Landek Parku Lumíra Place stellplatz na Landeku poskytuje komfort i pro delší prázdninový pobyt. Místo pro karavany jsou vybavené potřebnou infrastrukturou. Jsou připraveny přívody elektrické energie, čerstvé pitné vody, stejně jako výpusť odpadní vody s možností likvidace chemického WC.

„Služba je v režimu non stop bez obsluhy. Přijíždějící mohou očistu aut nebo přívěsů provést v kteroukoliv denní či noční dobu. Návštěvník přijede, svou kartou zaplatí služby, které si objedná. Dostane kartu DOV nabitou dle objednávky. Tedy počet litrů vody, počet potřebných kilowatt elektřiny, očistu vozu a výměnu odpadní vody a likvidaci chemického WC. Pak přejede na jedno z osmi stání a zapojí se, dle své objednávky, na elektrickou energii,” zjednodušeně vysvětlil Tomáš Štukner, vedoucí provozu a techniky Dolních Vítkovic.

„Otevření stellplatzu bylo naplánováno tak, aby ladilo s koncem školního roku a předcházelo zajímavé akci Army Family Day pro rodiny s dětmi, který se na Landeku koná 29. června. Rovněž tak nově vzniklé infrastruktury budou moci využít i návštěvníci festivalů Beats 4 Love či Colours of Ostrava,” informoval Petr Koudela, ředitel Dolních Vítkovic (DOV).

Zajímavosti Landek Parku:

Na jihovýchodním svahu vede přírodovědná a hornická naučná stezka, cyklostezka prochází okolo unikátního geologického řezu s vrstvami uhlí karbonského typu. Ty vznikly před 250 miliony let a vystupují zde na povrch výchozích slojí.

V jiné části byla v roce 1953 nalezena světoznámá Landecká venuše. Součástí areálů jsou expozice hornictví s fáráním do dolu. Další atraktivní je expozice Akvárium Landek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám