Hlavní obsah

Landek park nabízí nejen expozici důlní techniky, ale i cestu podzemím

Novinky, Milan Haluška

Do samotných dolů se většinou obyčejný smrtelník nedostane. V Ostravě-Petřkovicích se však na jihovýchodním úpatí vrchu Landek rozprostírá největší hornické muzeum v republice - Landek park. Muzeum láká na stálou expozici důlní techniky a další zajímavosti.

Foto: Milan Haluška

Landek park

Článek

Na volné ploše jsou k vidění důlní vláčky, lokomotivy, kombajny, mechanizované výstuže a mnoho dalšího. Zajímavostí je i prohlídka hornických umýváren a řetízkových šaten. Všechny venkovní exponáty jsou opatřeny informačními tabulemi.

Odvážnější návštěvníci mohou sfárat přímo pod zem, kde na ně čeká zhruba čtvrt kilometru podzemních štol z 19. století. Podzemní expozice nabízí prohlídku některých strojů, které jsou návštěvníkům představovány přímo v chodu, nechybí ani figuríny horníků v životní velikosti. Vše je doplněno odborným výkladem.

Další zajímavostí je expozice báňského záchranářství, která je největší svého druhu na světě. Lidé si mohou prohlédnout skutečnou báňskou základnu, současnou i historickou dýchací a oživovací techniku nebo potápěčskou soupravu a mnoho dalšího. Zajímavostí je jistě možnost vyzkoušet si záchranářský výcvik na cvičeném polygonu.

Muzeum je otevřeno celoročně. Do 19. března je otevřeno každé úterý až neděli a prohlídky začínají vždy v 10, 12, 14 a 16 hodin. Od 20. března pak platí letní sezóna, kdy je otevřeno denně od 9-18 hodin, vstupenky jsou k zakoupení v každou celou hodinu a poslední prohlídka je v 16 hodin.

Ceník a další informace naleznou zájemci na internetových stránkách Landek parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám