Hlavní obsah

Lamy alpaky v Zoo Brno dostaly letní sestřih

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Smutný

Kdo nechodí do brněnské zoologické zahrady příliš často a pamatuje si lamy alpaky ještě se zimní srstí, bude možná z jejich současného vzhledu překvapen. Zvířata jsou ostříhaná a kromě toho, že vypadají menší, nepůsobí příliš esteticky. Dlouhá srst jim totiž zůstala jen na ocase a na hlavě.

Foto: Jiří Smutný

Ostříhané alpaky vypadají menší

Článek

Zvířata v létě nelínají a srst je nutné stříhat, obvykle jednou ročně. K této proceduře dochází na jaře, aby zvířata v letních parnech netrpěla. Hustá srst jim v zimě dovoluje žít v mrazech, ale v létě je taková izolace spíše na překážku.

Lamy teď sice svým vzhledem připomínají ostříhané pudly před výstavou, ale srst jim brzo doroste. Kdo by si je chtěl prohlédnout zblízka a případně si je i pohladit, může navštívit některou z lamích farem, kterých u nás existuje již celá řada. V Brně je to Lamacentrum Hády, kde je pro veřejnost otevřeno každou sobotu a neděli od 10 do 18 hodin.

Lama alpaka je jeden ze dvou druhů domestikovných lam (druhá je lama krotká). Jihoameričtí indiáni ji chovali v Andách jako domácí zvíře již před 5000 lety. Byla vyšlechtěna především pro vlnu, ale chová se i pro maso.

Srst alpak je velmi jemná a vyskytuje se v nejrůznějších barvách. Od čistě bílé přes béžovou, různé odstíny hnědé až po černou. V Peru, kde se z této vlny vyrábějí známá ponča, je v textilním zpracování uznáváno dokonce 52 barev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám