Hlavní obsah

Lákavé téma pro mladé kartografy: digitální technologie

Novinky, Petr Skála

Když se zástupci z katedry mapování a kartografie Fakulty stavební ČVUT Praha, dále Kartografické společnosti, Společnosti pro fotogrammetrii a dálkový průzkum a Kartografie Praha sejdou, vznikne zajímavý počin. Tentokrát to byla konference: Digitální technologie v geoinformatice a kartografii.

Foto: Petr Skála

Držitelé diplomů a cen z kartografické konference Eliška Vajsová, Johana Zacharová, Kamil Novák, Lukáš Herman a Jakub Havlíček

Článek

Konference proběhla, ale i  přes značnou propagaci šířenou tradičními informačními cestami mezi studenty zabývající se touto problematikou na specializovaných katedrách  několika vysokých škol se  přihlásily jen necelé dvě desítky posluchačů  a ještě méně přednášejících. Na významu konference to však nic neubralo, neboť z přihlášených a následně zaslaných příspěvků byl sestavený a   publikovaný sborník referátů, který je k dispozici ke stažení všem zájemcům o tuto problematiku. Tady je na něj odkaz http://gkinfo.fsv.cvut.cz, který si v průběhu několika dnů po konferenci otevřely desítky zájemců.

Vraťme se však do dějiště konference. Program moderovaný otcem zakladatelem konference Bohuslavem Veverkou  měl pevný řád. Po každé prezentaci byl přednášející vystavený palbě otázek zejména z řady porotců, jež pak měli rozhodnout o pořadí a věcných cenách.

"Porota  měla poměrně složitou úlohu, neboť příspěvky byly hodnotné a nejrůzněji zaměřené. Ostatně to můžete posoudit sami, když si je vyhledáte a některé přečtete ve Sborníku. Seznámíte se s možnostmi  využití moderních metod kartografie při výzkumu historických rytin. Proberete se studií Palackého mapy Čech z roku 1847, digitálními  glóby a  grafickým  uživatelským  rozhraním pro tvorbu mapových výstupů v systému GRASS. Na konferenci byla uveřejněna i práce popisující prostorovou distribuci ekonomických aktivit na Ostravsku nebo metody vizualizace klimatických map na webu a Informační systém Severozápadních Čech pro správu historických mapových podkladů. Mimo rámec programu stojí za pozornost ještě práce popisující různé pohledy na vymezení hranic světadílů," upozornil na témata prací člen poroty a bývalý ředitel zeměměřické výzkumné základny  Václav Slaboch.

Nu a jak rozhodla porota? Jako nejlepší byla vyhodnocena  práce Jakuba Havlíčka z  Fakulty stavební ČVUT nazvaná Zpřístupnění Müllerových map na internetu. Pomyslnou stříbrnou medaili převzala trojice studentů  Kamil Novák,  Eliška Vajsová, Johana Zacharová, reprezentující Fakultu  životního prostředí  UJEP v Ústí nad Labem prací: Informační systém Severozápadních Čech pro správu historických mapových podkladů. Třetí pak skončil  Tomáš Janata z   Fakulty stavební ČVUT za práci:  Využití moderních metod kartografie při výzkumu historických rytin.

Zvláštní ocenění poroty převzal  Lukáš Herman z  Přírodovědecké fakulta   MU Brno za práci: CityGML - moderní způsob modelování měst. "Je to první ročník konference a věřím, že určitě ne poslední. Termín jsme vybrali úmyslně na podzim, aby bylo možné vydaný sborník prostudovat za dlouhých zimních večerů," uzavřel konferenci neúnavný propagátor nových technologií v kartografii a poznávání kouzla starých map  Bohuslav Veverka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám