Hlavní obsah

Kytarový festival Mikulov 2016 letos již potřicáté

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov se počátkem letních prázdnin opět stane centrem kytarového dění. Ve dnech 3. - 9. července se zde uskuteční již 30. ročník mezinárodního kytarového festivalu Mikulov 2016.

Foto: archiv gfmikulov
Článek

Mikulovský kytarový festival patří již tři desítky let k nejvýznamnějším akcím svého druhu nejen v České republice, ale i v celém středoevropském regionu. Tak jako v minulých letech nabídne i letos řadu přednášek, seminářů a workshopů s kytarovou tematikou, výuku v mistrovských třídách a také jedenáct koncertů vynikajících světových interpretů i účastníků festivalu.

„Jednoznačnou hvězdou jubilejního ročníku budou bratři Sérgio a Odair Assadové, famózní brazilské kytarové duo, skutečné legendy svého oboru a jedno z nejdéle společně hrajících duí na světě,“ informoval Tomáš Honěk z festivalového realizačního týmu.

V rámci festivalového programu se na koncertním pódiu představí také Gerhard Reichenbach (kytara, Německo), kytarové duo Alexander Swete & Martin Schwarz (Rakousko), Tomás Gubitsch Trio (Argentina, Francie, elektrická kytara, bandoneon, kontrabas), Zoran Dukić (kytara, Chorvatsko), Ricardo Gallén (kytara, Španělsko), smyčcový orchestr Barocco Sempre Giovane se sólisty Zoranem Dukićem, Alexandrem Swetem a Adrianem Del Salem (kytara, Itálie), Hedvika Švendová (kytara, Česká republika) a samozřejmě i účastníci festivalu.

Mezi lektory mistrovských tříd budou vedle výše jmenovaných umělců působit Petr Saidl (ČR), Thomas Offermann (Německo) a Jens Wagner (Německo). Kurzy Alexandrovy techniky povede Michael Parkinson (Velká Británie/Rakousko), kytarový orchestr složený z účastníků festivalu bude řídit Martin Schwarz (Rakousko). Výsledky své práce představí řada evropských představitelů mistrovských koncertních kytar.

„Hlavním cílem festivalu je představit domácímu publiku i zahraničním účastníkům špičkové osobnosti světa klasické kytary a zpřístupnit naší odborné i laické veřejnosti informace o nejnovějších trendech v oblasti tvorby a interpretace kytarové hudby,“ říká Tomáš Honěk.

Na odpolední koncerty je vstup zdarma, na večerní koncerty činí vstupné 150 / 80 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám