Hlavní obsah

Kvůli povodním mají školáci delší prázdniny

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve třech základních školách – Chrastavě, Vítkově a Višňové nezačal žákům ve středu školní rok.

Článek

Zatímco ve Višňové předpokládají, že děti do školy nastoupí v pondělí 6. září, kdy by mělo být konečně definitivně uklizeno, školáci v Chrastavě a Vítkově budou mít prázdniny ještě o týden delší a do školy by měly nastoupit až v pondělí 13. září.

Právu to řekl chrastavský starosta Michael Canov (SLK) s tím, že v Chrastavě funguje jedna úplná základní škola a dále malotřídní základní škola a mateřskou školou ve Vítkově.

„V obou případech je důvodem odkladu zahájení školního roku chybějící most přes řeku. Děti by musely do dálky skočit deset metrů, aby se dostaly přes vodu,“ podotkl Canov.

Most v současné době budují vojáci a hotov by měl být příští týden. „Pro děti ale funguje povodňový klub v jednom z objektů, aby je sem rodiče mohli dát,“ dodal Canov s tím, že mají tento plán povolen ministerstvem školství.

„Voda nám zaplavila přízemí jedné z budov do výšky asi dvaceti centimetrů. Museli jsme provést nezbytné úpravy, spodní patro oddělit a nechat vysychat podlahy. Nyní se ve škole maluje a děti nastoupí v pondělí,“ řekla Právu zástupkyně ředitele višňovské základní školy Vladimíra Erbanová. V pondělí by tady do školních lavic mělo usednout 115 zapsaných dětí.

Základní školu v Raspenavě, kterou navštívil liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD), otevřeli a 240 žáků do ní nastoupilo. Zcela zničena ale byla místní mateřinka.

„V objektu mateřské školy dosahovala voda asi 130 centimetrů, zničila celé vybavení a odnesla jednu stěnu. Je dobře, že obec zajistila náhradní vyučování pro 75 dětí z mateřské školy, protože mateřinka musí být stržena,“ shrnul Eichler.

Možná jen nakrátko se ve středu otevřela ZŠ v Dolním Podluží na Děčínsku, kterou zatopila říčka Lužnička. Následky srpnových povodní se ve škole podařilo na poslední chvíli zlikvidovat, kotelna je ovšem stále mimo provoz a kvůli chladnému počasí znovu hrozí uzavření budov.

Reklama

Výběr článků

Načítám