Hlavní obsah

Kvůli počasí přerušili pyrotechnici práce v muničním skladu ve Vrběticích

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Nepříznivé počasí si vyžádalo přerušení prací v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. „V ohledání druhého epicentra exploze budeme pokračovat, až budou klimatické podmínky příznivější,“ informovala dnes krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Foto: Policie ČR

Areál muničních skladů v těchto dnech.

Článek

V posledních dnech se průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu ve Vlachovicích – Vrběticích pohybovala kolem - 5° C, což znemožňovalo práci pyrotechniků při ohledání místa činu.

„Epicentrum je pokryté vrstvou sněhu a zemina a trosky jsou promrzlé tak, že nelze od nich bez zvýšeného rizika oddělovat munici a její komponenty,” poznamenala Lenka Javorková. 

Z důvodu zvyšující se rizikovosti prováděných prací v muničním areálu rozhodl velitel zásahu přerušit práce od 17. prosince minimálně do 26. prosince.

„Přerušeny tak jsou jak činnosti v epicentru, tak i plošný pyrotechnický sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum. Areál ale nadále střežíme,” zdůraznila policejní mluvčí.

Složky integrovaného záchranného systému tento čas využívají k nezbytným revizím, opravám a k údržbě techniky, která je v průběhu prací vysoce zatěžována.

V souvislosti s přerušením prací na ohledání druhého epicentra exploze není uzavírána pozemní komunikace mezi Haluzicemi a Lipovou a občané ji mohou bez problémů využívat.

„Obyvatelům okolních obcí nedoporučujeme v období vánočních a novoročních svátků používat zábavnou pyrotechniku doprovázenou zvukovými projevy. Pokud už k jejímu použití dojde, je potřeba upozornit na to s předstihem policisty přímo v areálu muničních skladů ve Vrběticích na telefonním čísle: 606 070 326.,“ dodala Lenka Javorková.

Ve vrbětickém muničním areálu vybuchl v říjnu 2014 sklad s municí č. 16 a zahynuli dva lidé. Další objekt, sklad č. 12, explodoval 3. prosince s větší intenzitou než předcházející. Tentokrát nebyl nikdo zraněn, obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. Podle policejních informací bylo v 27 objektech muničního skladu uloženo okolo sedmi tisíc tun vojenského materiálu s asi tisícem tun výbušnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám