Hlavní obsah

Kvetoucí Pavlovské vrchy jsou klenotnicí jižní Moravy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako ležící mamut vypadá pohozený vápencový útvar táhnoucí se od Mikulova k Dolním Věstonicím. Lovci mamutů se tu kdysi za svou kořistí proháněli, ve Věstonicích mají muzeum. Teď by tu zdupali veškerou tu kvetoucí krásu, pro niž bylo území vyhlášeno biosférickou rezervací UNESCO.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Dlouhý pás vystrčený nad dolní okraj Dyje s teplomilnou květenou si musíte vychutnat. Jít pomalu, dívat se pod nohy, abyste nepošlapali třeba hlaváček jarní nebo rozsáhlé porosty dýmnivky duté. Narazíte na ně hlavně pod Sirotčím hrádkem a v lesích spadajících k Soutěsce.

Ve strmých skalách nad Soutěskou a u Děviček se žlutí trsy tařice skalní, narazíte na černýš, nízké porosty rozchodníku nebo naopak vysokou třemdavu bílou, šalvěj či modřenec. Dříve květenu spásala stáda koz bezoárových, uměle sem vysazených, která jsou již naštěstí pro rostlinstvo minulostí.  

Od Turoldu po Sirotčí hrádek

Těch necelých 15 kilometrů pálavské krásy můžete jít od Novomlýnských nádrží, z Věstonic, dlouhým stoupákem k Dívčím hradům. Nebo opačně z Mikulova, s nádherným dietrichštejským zámkem, který na konci války vyhořel, ale je skvěle zrekonstruován. 

Poté kolem Turoldu s jeho jeskyněmi, na návrší po pár kilometrech odbočit vlevo na Stolovou horu s nádherným výhledem a pokračovat až ke zřícenině Sirotčího hrádku. Odtud do Klentnice s nedávno popsaným Café Fara.

In vino veritas 

Sirotčí hrádek i Děvičky sloužily jako strážní hrady, jejich zříceniny působí velmi romanticky. Za Klentnicí se ve vlnící se krajině objevuje jedna z proslulých vinařských obcí – Pavlov.

Zdejší vína jsou velmi kvalitní, ať se jedná o Chardonnay, Rulandu bílou, Sauvignon nebo Ryzlink vlašský, ten je prý nejlepší na světě. Křížením Műllera a Tramínu červeného vznikla polosladká moštová odrůda, velice lahodná Pálava.

Stoupákem pod vysílač

Za Klentnicí je v lese malé parkoviště, výchozí bod na druhou část túry po Pálavě. Příkrou kamenitoprašnou cestou se vyšplháte k informační tabuli umístěné na malé plošině nad Soutěskou, což je úzká rokle se strmými stěnami. Poté už pozvolna dojdete k další vyhlídce.

Pod vámi leží Pavlov, rozsáhlé vinice, za dobré viditelnosti  se na obzoru rýsují  Bílé Karpaty. Severním směrem přes Mušovské jezero se Morava táhne k Brnu, silueta jaderné elektrárny v Dukovanech s oblaky páry nad chladicími věžemi se rovněž nedá přehlédnout. Za zády máte nejvyšší bod Pálavy - vysílač Děvín - stojí  549 metrů nad mořem. Pod ním spadají bílé skály kolmo k dalším vinohradům.

Poslední etapu půjdete mírně s kopce až ke zřícenině Dívčího hradu, nebo také Děviček. Hrad pobořili a vypálili za třicetileté války Švédové. Z hradeb je parádní výhled na Novomlýnské nádrže, ráj vodáků, rybářů a proklínaných kormoránů. Na ostrůvku Mušovského jezera stojí kostelík svatého Linharta, jediná připomínka, že tu před pár desítkami let  byla obec.      

Více o oblasti na www.jizni-morava.info/mikulov/infocentra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám