Hlavní obsah

Kutnohorské děti si báječně popovídaly s policistkou o nástrahách života

Novinky, Vratislav Konečný

Na neformální popovídání o práci policie i o nepříjemnostech, které může potkat mrňata, se vydala ve čtvrtek a v pátek Mgr. Vendulka Marečková z preventivně informační skupiny Policie ČR v Kutné Hoře. Dětem v mateřské škole Dačického a v městské části Kaňk připravila hravou formou příjemné dopoledne.

Foto: archiv PČR Kutná Hora

Policistka Marečková to s dětmi umí

Článek

S dětmi si povídala, otázky byly zvídavé a všetečné, děti braly besedu jako hru. Když jim ukázala i služební výstroj, samozřejmě beze zbraně, zvláště oči kluků se rozzářily, na pouta či dopravní plácačku si chtěl sáhnout každý. Vendulka Marečková to s dětmi umí, těch pár hodin uteklo jako voda.

Děti pochopily, že policista opravdu chrání jejich spokojený a bezstarostný dětský život a je jejich přítel a kamarád a že z uniformy sice mají mít respekt, ale nikoli strach.

Děti jsou nejzranitelnější

„Děti jsou jednou z nejzranitelnějších skupin osob. Během setkání se dozvěděly o správném a bezpečném chování na ulici a jak se chránit a reagovat při kontaktu s cizí osobou. Jejich důvěra v dospělé, nedostatečné životní zkušenosti či schopnost vyhodnotit situaci, je může přimět k chování, které je pro ně samotné riskantní až ohrožující. Mezi základní prvky výchovy k osobnímu bezpečí by proto měly patřit informace a pravidla o tom, jak se chovat sám bez rodičů,” říká o besedách Marečková.

Hlavní je bezpečí

Dětem se dostalo základních poučení, jak se mají chovat a že nemají nikam nechodit s cizím člověkem, ani kdyby jim nabízel odměnu, nebo je přesvědčoval, že ho právě posílá máma nebo táta, aby je za nimi dovezl.

Další poučení znělo, aby si od cizích lidí udržovaly bezpečný odstup, aby na ně nikdo fyzicky nedosáhl, a aby v žádném případě nenasedaly do cizích aut a nikoho nikam nedoprovázely, ani kdyby je žádal o ukázání cesty.

Od V. Marečkové se dozvěděly i to, že se mají co nejméně pohybovalt venku samy, aby se držely s ostatními dětmi ve skupině.

Ty větší, aby chodily společně do školy i ze školy, v případě podezření či obavy z dění v okolí se nemají bát křičet o pomoc a utíkat do více frekventovaných míst, kde je více lidí a sdělit co se děje, naučily se také znát číslo tísňové linky Policie ČR – 158 a v případě nebezpečí neváhaly zavolat.

Mateřská škola je na možná rizika připravuje

Z vědomostí dětí policistka Marečková zjistila, že i spolupráce s vyučujícími je na velmi dobré úrovni a děti jsou tak maximálně připravovány na možná rizika, se kterými se mohou setkat jak na ulici, tak i v osobním životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám