Hlavní obsah

Kutná Hora bude mít novou fotogalerii

Novinky, Miroslav Moravec

Novou minigalerii specializovanou na fotografie připravují v Kutné Hoře. Na Rejskově náměstí, pár metrů od pozdněgotického skvostu Kamenné kašny, bude v pátek 23. listopadu otevřena ArtPhoto Gallery Lapis Fons, která na architektonickou památku svým názvem odkazuje.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Kamennou kašnu, za jejíhož stavitele byl dříve považování Matyáš Rejsek (narozen patrně 1450, 1445, 1449 - zemřel 1. července 1506), postavil v letech 1493 až 1495 mistr Briccius Gauske. Výstavbu financoval Jan Smíšek z Vrchovišť, majitel Hrádku.

Jedná se o bohatě zdobený kamenný dvanáctiboký hranol ve stylu pozdní gotiky. Původně měla podle starých popisů atikové zábradlí a vysokou šestibokou střechu a zřejmě ji zdobilo i několik soch na konzolách. Stavitel vystihl vztah obyvatel k vzácné vodě, které musela být ve středověku do města přiváděna několik kilometrů dlouhým dřevěným potrubím. Kašna sloužila jako rezervoár pitné vody až do roku 1890. V letech 1887 až 1890 ji restauroval Ludvík Lábler (31. května 1855 - 23. května 1930).

ArtPhoto Gallery Lapis Fons bude působit v prostorách Vinotéky U Sv. Barbory, v sálku, kde doposud kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery pořádála výstavy obrazů, grafických listů i drobných sochařských artefaktů.

Zahajovací výstavu připravila ArtPhoto Gallery Lapis Fons společně s Nadací Jedličkova ústavu. Ponese název Cesta k radosti a představí klasurní práce z fotosemináře, který vede výtvarný fotograf Roman Blaško.

Nadace Jedličkova ústavu se hlásí k humanitnímu odkazu MUDr. Rudolfa Jedličky (20. února 1869 - 26. října 1926), zakladatele Jedličkova ústavu, který prosazoval ideu plnohodnotného života lidí s handicapem. Jedním z projektů nadace je fotoseminář pro žáky, studenty a klienty Jedličkova ústavu a škol, který se jmenuje Cesta k radosti a má za sebou již tři roky.

Součástí vernisáže výstavy Cesta k radosti bude i dobročinná aukce fotografií známých českých autorů, například Antonína Kratochvila, Roberta Vano a dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám