Hlavní obsah

Kurátor Jiří Machalický přivezl do klatovské galerie na osm desítek děl, která se věnují vesmíru

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech byla v podvečer 15. listopadu slavnostně otevřena výstava Kosmos, kterou připravila Galerie Klatovy / Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje. Výstava bude k vidění do 12. ledna. Kurátorem výstavy je PhDr. Jiří Machalický, se kterým přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku zleva ředitelka Galerie Klatovy / Klenová Ing. Hana Kristová a kurátor výstavy PhDr. Jiří Machalický

Článek

Jak byste představil výstavu Kosmos? 

Pro výstavu s tématem vesmír jsem vybral umělce různých generací od již nežijících přes starší až po nedávné absolventy uměleckých škol, kteří k tématu přistupují z různých úhlů pohledu, vnímají ho na základě rozdílných zkušeností a využívají rozmanité výrazové prostředky od malby, grafiky a objektu až k videu a instalaci. Hlavně mi záleželo na tom, aby to byli autoři, kteří mají skutečný přínos k tomuto tématu, kteří se jim nezabývali okrajově, ale věnují se mu důkladněji, dlouhodobě o něm přemýšlejí. Doufám, že se mi podařilo vybrat ty nejdůležitější.

Kolik je na výstavě děl a na která byste rád upozornil?

Původně jich bylo asi 80, nakonec se nepodařilo vystavit všechny, takže jich pár zůstalo v depozitáři, ale všichni autoři, které jsem vybral, jsou zde zastoupeni. Rád bych upozornil na Karla Malicha, protože se podařilo pro tuto výstavu zapůjčit jeden z jeho zásadních objektů Kosmickolidské spojení. Karel Malich se právě nad vesmírnými vztahy často zamýšlel a vycházel ve své tvorbě z některých okamžiků, kdy se mu dařilo vidět svět kolem nás nezvyklým způsobem. Tyto okamžiky ho dál inspirovaly v jeho tvorbě.

Pak bych chtěl upozornit na Zdeňka Sýkoru. Své obrazy vytvářel na základě vlastních zadání do počítače a pak si vybíral určité varianty, které maloval. Vznikaly tak struktury vytvořené z barevných linií a v obrazech se vždy rozvíjel určitý systém, jehož přirozenou součástí byla i náhoda.

Do třetice bych upozornil na Kamila Linharta, který se v závěru života věnoval výhradně vizím spojeným s kosmem a vytvořil celé série obrazů inspirovaných právě přemýšlením o vesmírných vztazích.

Jak jste vlastně přišel k této výstavě?

Pár let jsem o ní přemýšlel a také jsem přemýšlel o tom, kde by se mohla v dostatečně rozsáhlé podobě uskutečnit. Říkal jsem si, že by se pro ni hodila galerie, která má členitější prostory. A právě Galerie U Bílého jednorožce se mi zdála pro toto téma ideální a tak jsem před dvěma lety navrhl ředitelce Haně Kristové, že bych tady výstavu rád uskutečnil a ona mi to po dohodě se svými spolupracovníky umožnila.

Z jakých míst jste si zapůjčil exponáty? 

Nějakou dobu trvalo, než jsem došel k exponátům, které bych pro výstavu chtěl. Bylo to několik obrazů či objektů z Národní galerie, z Galerie hlavního města Prahy, z Galerie výtvarného umění v Ostravě a ze soukromých galerií z Prahy, Brna i dalších míst. A pak přímo od autorů nebo ze soukromých sbírek.

Výstava Kosmos byla připravena speciálně pro klatovskou galerii?

Ano, výstavu s tímto tématem jsem sice už jednou v jiné podobě připravoval pro pražskou Galerii NoD, kde ale byly úplně jiné podmínky, nebylo možné výstavu pojistit, takže tam jsem si mohl půjčovat díla pouze od žijících autorů. Galerie Klatovy / Klenová má veškerá zajištění, takže si lze výtvarná díla, která jsou velice náročná na přepravu a na výstavní podmínky, zapůjčit z jakýchkoliv veřejných institucí a soukromých sbírek.

Reklama

Výběr článků

Načítám