Hlavní obsah

Kulturní zařízení v Ostravě - Hrabůvce obsadily písně a tance

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 12. srpna pokračoval festival Folklor bez hranic v kulturním zařízení K - Trio městského obvodu Ostrava- Jih. Koncert jednotlivých souborů se konal v sále kvůli nepříznivému počasí.

Foto: Josef Zajíc

Festival Foklor bez hranic, Ostrava - K -TRIO. 12.8.2014. Soubor lidových písní a tanců " Zemia Legnicka".

Článek

Lidová hudba je základem a kořením kultury jako takové. Básně, popěvky, hudba a tance vyšly z práce lidí, jejich rytmu při práci, jejich smutku, ale také veselí a oslav.

Moderátorka programu Vendula Nováková přivítala prvního zahraničního hosta. Předvedl se soubor lidových písní a tanců " Zemia Legnicka" z Polska, který byl založen ve městě Legnice v roce 1975. Ve svém repertoáru má kromě polských,  také zpěvy a tance jiných národů. 

Divákům několik písní zazpíval mužský vokální soubor LĚL z Běloruska. Zakladatelem a ředitelem souboru, který byl založen v roce 2000 je Alexandr Romanov. 

Nádherné tance předvedly ženy z  francouzského folklorního souboru Le Cordon Camarquais z městečka Nimes. Jejich taneční kreace v dřevácích odměnili diváci bouřlivým potleskem.

Českou republiku v záplavě zahraničních souborů reprezentovala vynikající mladá cimbálová muzika z Kopřivnice s názvem Pramínky. Soubor založil v roce 2001 na ZUŠ Zdeňka Buriana v Kopřivnici Vladan Jílek. Základ jejich repertoáru tvoří lidové písně z Moravy a Slezka.

Na pořad se dostal i soubor z Indie Spandan Sanskrutik. Předvedly se dvě tanečnice a mužský taneční soubor, jehož tance hraničily až s akrobacií.

Pokračoval Plzeňský MLS - Malý lidový soubor, jehož tvorba vychází z tradic muzikantského a pěveckého odkazu štrajchových a dudáckých kapel západních Čech - hlavně  z Plzeňska, Žinkovska, Nepomucka a Chodska.

V závěru téměř tříhodinového koncertu se předvedl Moravský folklorní soubor - Ševčík z Ostravy.

Tyto soubory a ještě další mohou zájemci vidět a uslyšet i v dalších dnech: ve středu 13. srpna 2014 na pódiu na Mariánském náměstí v Ostravě  - Mariánských Horách od 16,30 hodin. Ve čtvrtek 14. srpna pak na hlavní třídě u kruhového objezdu v Ostravě - Porubě, opět v 16,30 a také v pátek 15. srpna 2014 od 17,00 na Slezskoostravském hradě.

Více informací na: www.folklorbezhranic.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám