Hlavní obsah

Kulturní a vzdělávací činnost zámku Křtiny opět zpestří zámecké trhy

Novinky, Šárka Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Křtiny je především účelovým zařízením Mendelovy univerzity v Brně, zázemím jak pro studenty, tak pro pedagogy. Zámek Křtiny je však známý také tím, že jsou zde pořádány různé výstavy jak fotografií, tak uměleckých děl či prací studentů.

Foto: Ing. Tomáš Srnský

Zámecké trhy na zámku Křtiny

Článek

Zámek Křtiny je organizačně veden Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny a pořádá také různé další akce. V pořadí páté zámecké trhy se budou konat 28. února od 9 do 12 hodin.

Trhů se účastní především výrobci a producenti z Moravského krasu, případně další lokální farmáři a výrobci. Cílem zámeckých trhů je seznámit veřejnost s místními produkty a zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti kvality zejména potravin.

Zámek Křtiny také nabízí doprovodný program v podobě svatebního miniveletrhu nazvaného Svatební dny na zámku Křtiny. Zde se prezentují poskytovatelé služeb spojených se zajištěním celého svatebního dne. Jedná se o prezentaci například fotografa, půjčovny svatebních šatů, kosmetických a kadeřnických služeb, floristů a mnoho dalších. Samotný zámek následně předvede nejen své prostory pro svatební obřad či hostinu, ale také novomanželské apartmá či své cateringové služby.

Kulturní činnost zámku Křtiny je možné za rok 2014 shrnout v následujících řádcích. Jednalo se o celkem čtyři koncerty (Vladimír Mišík, Jaroslav Hutka, Radim Hladík a předvánoční koncert Marty Kubišové). Výtěžek ze všech výstav byl věnován dětem z SOS dětské vesničky Brno-Medlánky.

Únor roku 2014 byl zasvěcen na křtinském zámku výstavě trampského muzea. Mobilní trampské muzeum uchovává historické i současné materiály, trojrozměrné předměty, písně v notových zápisech a další památky na tramping. V březnu se mohli hosté na zámku seznámit s fotografiemi Rudolfa Jandy, které byly zapůjčeny z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, výstava vznikla ve spolupráci s Chráněnou krajinnou oblastí Poodří.

Od 1. dubna mohli návštěvníci shlédnout druhé pokračování výstavy Zastavení v krajině. Studenti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, oboru design nábytku zpracovali opět své návrhy objektů do exteriéru a prezentovali je v prostorách zámku Křtiny do půli května.

Celý červen byl věnován významné výstavě nejen z pohledu kulturního, ale také památkářského. Vystaveny byly restaurované sochy andělů z poutního kostela Panny Marie ve Křtinách, obdivovatelům téměř nadosah ruky, zatímco běžně bývají v několikametrové výši.

Velmi oblíbená mezi návštěvníky byla také výstava fotografií Soutěž Zlatý jelen Slávy Štochla, která byla prezentována v průběhu července. Novinkou v nabídce na křtinském zámku byla prodejní výstava obrazů Jitky Píšové, kterou hosté mohli vidět v srpnu.

V průběhu září byla k vidění výstava Poznej světové dědictví UNESCO. Osmou výstavou roku 2014 byly malované obrazy autorky Lubomíra Kalábové. V neposlední řadě byla vernisáží 3. listopadu 2014 zahájena výstava Nejmohutnější památné stromy České republiky. Výstava fotografií Pavla Hössla byla doplněna o publikace, které byly v prodeji do konce listopadu. Poslední výstavou v roce 2014 byla výstava obrazů Jiřího Peřiny, jejíž vernisáž se konala za účasti autora 4. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám