Hlavní obsah

Kulturní a společenské Centrum ArtUm v Olomouci slaví první rok existence

Novinky, Milan Papežík

Za jeden rok existence se zapsalo ArtUm centrum s Kavárnou Déjàvu na mapu kulturních institucí v Olomouci a okolí. Svým kulturním programem a společenskou aktivitou patří mezi vyhledávané podniky.

Foto: ArtUm Centrum

Logo ArtUm Centra

Článek

„Současný stav společnosti si našel znovu cestu k živému umění. Znovu občané vyhledávají možnosti, jak si spolu sednout, popovídat si a najít si chvilku sami na sebe. K tomu chtějí vidět živou hudbu, divadlo, tanec a to nejen v médiích. Znovu se chtějí hýbat a vzdělávat se a tím nám vytvořili prostor umožnit jim jejich potřeby,” říká ředitel ArtUm centra a herec působící i v Moravském divadle v Olomouci Jiří Nebenführ.

ArtUm centrum vzniklo právě za tímto účelem. Bez podpory svého mecenáše a majitele objektu, ve kterém sídlí, by to ovšem, nešlo. Je jím Ing. Arch. Ladislav Opletal. Za rok činnosti se podařilo upravit objekt a prostor tak, aby mohlo konkurovat a splňovat své účely.

Byl vybudován víceúčelový sál s kapacitou až 200 míst na sezení, jeviště s hrací plochou pro menší studiové projekty a koncerty. Svým rozvržením prostor s propojenou Kavárnou, kde se konají menší produkce, je výjimečný v celém městě. Zahrada, která letos na jaře dostane konečnou podobu, umožní nejen klidový prostor v centru města, ale zároveň další malou scénu, na které se budou odehrávat venkovní produkce hudební i divadelní.

V samotném průchodu domu se na konci března otevře knihovna, která zdarma umožní komukoliv z návštěvníků si vzít, půjčit nebo přinést knihu, bude to tzv. Knihovna na ulici, která dá novou šanci nejstaršímu typu médií. Za rok se podařilo doplnit kulturní program města Olomouce osobnostmi nejen z české republiky, ale i z celého světa.

Interpreti, kteří přijeli podpořit kulturní dění v městě, odjížděli vždy s nadšením a s pocity, že se do Olomouce rádi vrátí. Příkladem jsou američtí hudebníci Fernando Saunders, baskytarista Lou Reeda či Tiny Turner, Simeon Soul Charger, mladá hudební skupina, která znovu na začátku března vystoupí, Bobby Long - anglický písničkář a novodobý Bob Dylan, autor hitu k filmovému bestselleru Stmívání - Twilight Sága, který si jako jedinou zastávku na východ od Německa už podruhé vybral jen Olomouc a ArtUm centrum.

Stejně tak hanáckou metropoli čekají legendy Laco Deczi s Celulou New York, Trio WUH - Wilkins-Uhlíř-Helešic, Jaroslav Hutka či Jiří Dědeček. Dávají tu prostor i mladým perspektivním hudebníkům a divadelním produkcím, např. Barbora Mochowa, Petr Beneš Kvartet, Alžběta Kolečkářová, Martin Šafařík, Vlasta Horváth, E-Converso, Chocofly, Divadlo různých jmen s Havlovými aktovkami. Svůj pravidelný šansonový pořad Chanson soir posílí i zahraniční interpreti Romanika (Slovensko), Alexandre Glizze (Francie). Čeká nás také obrovská porce Jazzu nebo Undergroundový večer s kapelami, které jsou na naší scéně přes 30 let.

V následném roce v ArtUm centru vznikne nová profesionální divadelní scéna Divadlo pro Hanáky (DpH), kde své místo v divadelním dění zaujme činností v oblasti činohry, operety, komické opery a moderního tance. Spolupráce bude s profesionálními umělci z Moravského divadla, brněnských a severomoravských scén, ale zároveň je rozjednána spolupráce s olomouckými rodáky, kteří na své město nezapomínají (např. Igor Bareš).

Reklama

Výběr článků

Načítám