Hlavní obsah

Kuks, barokní perla na Labi, uvítá své první letošní návštěvníky již o tomto víkendu

Novinky, Jana Vančatová

Díky příznivému počasí letošní návštěvní sezóna v Kuksu bude zahájena o měsíc dříve, již o nadcházejícím víkendu, v sobotu 4. března. V březnu budou možné prohlídky o víkendech, od dubna pak již v běžném celotýdenním turistickém provozu, mimo pondělí. Proč nezahájit Rok českého baroka právě zde?

Foto: Jana Vančatová

Hospital v Kuksu po svém znovuotevření v roce 2015 láká statisíce turistů

Článek

Rok 2017 byl vyhlášen Czech Tourismem Rokem českého baroka. Těžko bychom hledali vhodnější destinaci, kde by turisté, kteří se již nemohou dočkat nové sezóny, mohli Rok českého baroka zahájit, než v barokní perle na Labi – Kuksu.

Dokonce již není nutné vyčkávat do prvních dubnových dnů, do Kuksu se již můžete vydat v březnu, o nadcházejícím víkendu. Předpověď počasí vypadá velmi lákavě, a tak jste-li odhodláni vyrazit na první letošní výlet, vydejte se za barokními poklady Hospitalu v Kuksu a jeho okolí.

Po velmi zdařilé rekonstrukci byl jeden z nejúchvatnějších skvostů barokního umění na světě znovuotevřen v roce 2015, roční návštěvnost, oproti sezónám před rekonstrukcí (stála téměř tři čtvrtě miliardy), se několikanásobně zvýšila, přesáhla sto tisíc. Celkový počet návštěvníků areálu je mnohem vyšší. Vstupenku do samotného Hospitalu si zakoupí zhruba „jen“ každý čtvrtý turista.

Výletu do Kuksu a jeho okolí se opravdu vyplatí věnovat celý den, obzvláště za příznivého počasí. Jediné dispozičně dochované barokní lázně na světě byly založené v roce 1692 hrabětem Františkem Antonínem Šporkem. Nic na tom již nezmění, že samotné založení lázní asi vzniklo podvodem, místní prameny nejsou léčivé, jak se před více než třemi sty lety tvrdilo. Smetánce, která se sem sjížděla z celé Evropy, to rozhodně vůbec nevadilo.

Z původně velkolepého areálu, jehož součástí bylo i divadlo, knihovna, závodiště, jsou dnes největšími magnety: Hospital (ústav pro staré a nemocné vysloužilce), Kostel Nejsvětější trojice, barokní lékárna a lapidárium s originály soch M. B. Brauna (Ctnosti a Neřesti). V areálu můžete navštívit i expozici Českého farmaceutického muzea nebo znovuobnovenou bylinkovou zahradu. Na výběr máte ze čtyř návštěvnických okruhů.

Významnou a nepřehlédnutelnou proměnou prochází také domy v samotné obci Kuks, znovu také byla obnovena zámecká vinice, jako před několika staletími, i dnes o zámeckém vinobraní můžete ochutnat víno tekoucí proudem podél kaskádového schodiště, jako za dob hraběte Šporka.

Neméně zajímavý je nedaleký Braunův Betlém v areálu Nového lesa. Soubor přírodních plastik s biblickými motivy nalézající se na indikativním seznamu UNESCO na svou obnovu stále ještě čeká. Sochy umístěné v lese necelé tři kilometry od Hospitalu představují unikátní barokní sochařsko-krajinářskou expozici, pro jejíž tvorbu byla využity ložiska pevného pískovce, vystupujícího v podobě skal a kamenů nad povrch. Betlém měl být také součástí velkolepých lázní.

Na biblické výjevy měla navazovat také křížová cesta; k její výstavbě, díky sporům o pozemky F. A. Šporka s jezuity i jeho brzkém úmrtí, již nedošlo. Myšlenka byla dokončena až v roce 2008 otevřením Křížové cesta 21. století nacházející se nedaleko pod Betlémem. „Příběh utrpení a nadějí člověka“, 15 soch současných autorů stojících ve volné přírodě, po 300 letech dokončilo původní myšlenku hraběte Šporka, kruh se uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám