Hlavní obsah

Kudlanka nábožná je symbolem tropů

Novinky, Jiří Smutný

Kudlanka nábožná žije v tropech. Alespoň je to tak uvedeno prakticky ve všech naučných slovnících. Vzhledem k tomu, že tento atraktivní hmyz je možné už několik let potkávat i u nás na dvoře, spadají zřejmě Židlochovice a jižní Morava do tropů.

Foto: Jiří Smutný

srpen 2015

Článek

Kudlanka nábožná je jediný náš zástupce řádu kudlanky, takže i čeledi kudlankovití a rodu kudlanka. Je to pozoruhodný druh hmyzu s mimořádnými schopnostmi. Například dokáže otočit hlavu až o 360 stupňů, aniž by pohnul hlavou. Na kořist je schopen čekat i mnoho hodin naprosto bez hnutí, předstíraje, že je větev.

Je to útočný dravec a tvrzení, že po kopulaci pozře samička samečka, je pravdivé jen částečně. Pokud má samička dostatek potravy, je páření bez rizika. Navíc, už při pohledu na samečka, který je podstatně menší než samička, to snad ani nestojí za to.

Zvláštní je i to, že kudlanka žije volně v přírodě, ale je možné ji chovat i doma v teráriu. S mírnou nadsázkou lze říct, že k tomu stačí láhev od okurek. V každém případě by měl být její nový domov třikrát vyšší, než je široký. Do láhve stačí naaranžovat větev a občas použít rosení, neboť kudlanka z misky pít neumí. Jako potrava jí slouží rovněž hmyz, který je podstatně menší, než je sama, například mšice. Uvádí se, že se samice dožívá 7-8 měsíců, u samce je to podstatně méně, 1-2 měsíce.

S těmi tropickými podmínkami na jižní Moravě to platí, ale naštěstí jen přes letní období. Vzhledem k tomu, že se letní návštěvy kudlanky stávají běžnými, může se stát, že se jednou stanou trvalými a tropy mírné pásmo nahradí.

Reklama

Výběr článků

Načítám