Hlavní obsah

Kryštofovo Údolí je jednou z našich nejpůvabnějších lokalit

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlubokém údolí říčky Rokytky na Liberecku leží jedna z našich nejhezčích obcí - Kryštofovo Údolí. Založili ji uhlíři v letech 1518 až 1528, leží na železniční trati Liberec- Česká Lípa. Železnice ji turisticky zatraktivnila, stojí tu jeden z našich nejhezčích viaduktů – Novinský.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel svatého Kryštofa

Článek

Podle trati z České Lípy uvidíte půvabná nádraží a nádražíčka z červených cihel. Úhledná, vypulírovaná.

Než vystoupíte v Novině, což je místní část Kryštofova Údolí, projedete tunelem pod Křižanovským sedlem.

Půvab mostních oblouků

Viadukt postavili v letech 1899 až 1900, je vysoký 27 metrů, vedený do zatáčky a dlouhý 202 metry. Historii a další parametry najdete na informační tabuli. Určitě si ho prohlédněte z obou stran, možná se podaří uvidět a něm projíždějící vlak. Působí sice monumentálně, přitom ale lehce, oblouky jsou kamenným krajkovím.

Poté už pomalu scházíme po silnici do středu obce, samostatná je teprve nedlouho, do roku 1990 patřila pod Chrastavu.

Za feudálů náležela pod lemberské, později grabštejnské panství.

Roubenky, hrázděnky

Od roku 2004 je obec vesnickou památkovou zónou, cestou minete mnoho brázděných a roubených patrových domů. Protože většina obydlí staré sudetoněmecké architektury slouží rekreaci, musíte přijmout plastová okna, talíře satelitů, zkrátka nejsme ve skanzenu, ale i tak je to tu krásné.

Nejprve se tu uhlířilo, poté nález železných rud přivedl kovkopy a skromné osídlení se rychle rozšířilo na celé údolí. Spojily se tři osady - Rokytnice (Eckersbach), Bezové údolí (Holundergrund, pozdější Kryštofovo Údolí) a Novina (Neuland).  Společný název zněl Christofsgrund, Údolí svatého Kryštofa.

Malovaný kostel a vesnický orloj

Dominantou obce je areál kolem barokního kostela svatého Kryštofa. Je to jediná zachovaná roubená stavba zakrytá břidlicí na Liberecku. U kostela je hřbitov, opodál stojí zvonice a márnice. Do té je vidět skrze mříže, vedle már tu také je cedule osvětlující význam Tance smrti. Pod kostelem stojí barokní fara, na můstku přes Rokytku socha Nepomuka.

Chloubou obce je orloj postavený z trafostanice v roce 2007. Má 22 soch, dvě nárožní představují patrona obce sv. Kryštofa a sv. Barboru, patronku horníků. Dvacet je jich pohyblivých, každá má svého patrona – např. J. Bohdalovou, J. Lábuse, M. Dejdara…

Betlémářské muzeum

Velmi známé je místní muzeum betlémů rozložené ve dvou třídách bývalé školy.  Ty se podařilo shromáždit Martinu Chaloupkovi, má pamětní desku na orloji.

Většina z nich pochází z Údolí, nejobdivovanější je 16metrový s dvoumetrovými figurami Josefa Jíry. V zimě stojí betlém i v obci u parkoviště.

Na nádraží je to mírným stoupákem přes kilometr, z obce jede i autobus do Liberce, ale spojení je slabé.

Reklama

Výběr článků

Načítám