Hlavní obsah

Křupavý a voňavý chléb můžete ochutnat ve Štolmíři

Novinky, Jan Řehounek

V sobotu 11. srpna se štolmířskou návsí, ostatně jako každý měsíc, rozvoněly do křupava vypečené bochníky chleba. Z průmyslových pecí takové nevycházejí. A chutnají tak, že krajíc stačí jen posolit.

Foto: Jan Řehounek

Pekařský "helfíř" Pavel Bárta vytahuje upečený chléb z pece.

Článek

Spolu s chlebem tu mohli účastníci „chlebového svátku“ ochutnat i další skvělé pečivo, ale i řadu dalších dobrot v rámci akce Restarant day.

Ve Štolmíři u Českého Brodu, jenž býval v minulosti velmi živou obcí, v níž fungovalo sedm hospod, obchod a pekárna, mají dnes problém i s nákupem nejzákladnějších potravin. Zato tu mají úžasnou kuriozitu, která je plně funkční – veřejnou chlebovou pec.

Veřejné obecní pece sloužily původně nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si postavili doma pec vlastní. Obvyklé bylo, že se na pečení domlouvalo více rodin najednou a hospodyňky pak už jen přinášely k roztopené peci připravené vykynuté těsto v ošatce a odnášely si upečený chléb, který vydržel i týden.

Repliku barokní chlebové pece z 18. století postavil ve Šolmíři pecař Jaroslav Závacký z Hranic u Aše, který jako jeden ze dvou pecařů v České republice je staví starým způsobem z pálených cihel a bez použití šamotu. Pec nemá komín, takže topení, vymetání i sázení chleba probíhá jedněmi čelními dvířky. Stavba pece stála 260 tisíc korun – investice byla podpořena dotací z Programu rozvoje venkova Státního zemědělského intervenčního fondu.

Pravidelné štolmířské pečení, organizované občanským sdružením M´AM´ALOCA, odstartovalo 18. července 2014, od té doby jsou dodržovány měsíční intervaly pečení od dubna do listopadu. Pečení se stalo důležitým komunitním faktorem, do kterého se zapojili místní obyvatelé i příchozí. Najednou se může upéct až třicet bochníků krásně červeného chleba s křupavou kůrčičkou.

Náves s pecí se stala i místem setkávání lidí, kteří se zajímají nejen o pečení chleba. Uskutečňují se zde i různé doprovodné aktivity, jako jsou košíkářské či keramické kurzy, gastronomické dny či různé aktivity pro děti i dospělé. 

Příští termín veřejného pečení je 9. září.    

Reklama

Výběr článků

Načítám