Hlavní obsah

Křtem největšího adventního věnce zahájí advent na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent zahájí zámek Loučeň v sobotu 30. listopadu křtem největšího adventního věnce v Česku a vernisáží vánočně vyzdobené zámecké expozice s Příběhem vánočního stromečku. Jednadvacet vánočních stromečků, každý jiný, bude nainstalováno v komnatách knížecí rezidence, která přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Od roku 2010 zahajuje loučeňský zámek advent rituálem, při kterém čtyři andělé v doprovodu Bílé paní loučeňské, slavnostně rozsvěcí svíce na největším adventním věnci v Čechách.

Nejinak tomu bude i letos. V sobotu 30. listopadu se zámek Loučeň představí návštěvníkům ve vánočním hávu. K Vánocům neodmyslitelně patří také tradice a zvyky. Jedním takovým je zapalování svíček na adventním věnci.

Advent je na Loučeni tradiční akcí při které na návštěvníky čeká kromě vyzdobené expozice na zámku i křest největšího adventního věnce.

„Letos uvítáme návštěvníky s příběhem vánočního stromečku v zámecké expozici již na konci listopadu při slavnostním rozsvícení našeho adventního věnce v zámecké zahradě, jehož základ tvoří zámecká kašna. Naši čtyři andělé věnec pokřtí a popřejí všem zúčastněným krásný a klidný vstup do období adventu,“ informovala Ing. Kateřina Šrámková, ředitelka zámku Loučeň.

„Vánoční stromeček se stane hlavním tématem adventních prohlídek na Zámku Loučeň, které jsme pojmenovali Příběh vánočního stromečku. V komnatách knížecí rezidence, která přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20. století, bude instalováno celkem 21 různých vánočních stromečků. Celý zámek bude slavnostně vánočně vyzdoben a provoněn. Průvodce, kterým bude vždy někdo ze členů knížecí domácnosti, seznámí s příběhem vánočního stromečku a Vánoc samotných. Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou také vyprávění o vánočních zvycích, například proč zapalujeme adventní svíce nebo co je to půst. Proč se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku, a kde najdeme její původ. Nebo jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě. Jsme pyšní na naši unikátní mapu vánočních dárkonošů v Evropě, ze které se návštěvníci dozví, kdo naděluje dárky v cizině,” dodala Kateřina Šrámková.

Adventními prohlídkami zahájí na Loučeni předvánoční sezonu. Expozici tradičně zahájí stromeček Špičkou dolů a nebude chybět ani Strom roku, který představí nejnovější trendy vánočních dekorací pro příští sezonu roku 2020.

„Dnes jsme začali Příběh vánočního stromečku - přijely první děti ze škol a školek. Tato výstava potrvá až do 12. ledna a je otevřeno denně včetně Štědrého dne. 21 vánočních stromečků, každý jiný v komnatách zámku a příběh vánoc na knížecím dvoře. V sobotu 30. listopadu proběhne již tradiční křest největšího adventního věnce v Česku. Rituál, který provází Bílá paní loučeňská a čtyři andělé - čtyři patroni adventních svíček začne ve 14 hodin,“ uvedl Vratislav Zákoutský, kastelán zámku Loučeň.

“Od 30. listopadu bude zámecký areál otevřen do 18 hodin. Každý den mimo Štědrého dne bude připravena na 16.50 hodin světelná show. Areál je krásně nasvícen, v každém okně zámku je světelný stromeček, nebo jiný efekt. Nasvíceny jsou i stromy v části parku před zámkem a dva labyrinty. Největší adventní věnec v Česku a náš světelný labyrint, který je ve dne takovou “Popelkou”, ale po setmění se mění v “princeznu”,“ láká na zámek Vratislav Zákoutský.

Reklama

Výběr článků

Načítám