Hlavní obsah

Krotitelé robotů z hodonínské průmyslovky bodují v soutěžích

Novinky, Jana Slováková

Mladé programátorské naděje z hodonínské průmyslovky pod vedením Mgr. Vladimíra Šereše již poněkolikáté bojují v soutěžích zaměřených na konstrukci a programování lego robotů. Letošní rok je zlomový z hlediska počtu účastí i sbíráním zkušeností. Poprvé se týmy průmyslovky účastní více soutěží.

Foto: Vladimír Šereš

Studenti SŠPU Hodonín na programátorských soutěžích

Článek

Vše začalo v Praze na katedře ČVUT. Robosoutěž, letos s počtem více než 150 přihlášených týmů, patří k jedné z největších soutěží v republice. 

V rámci jejího předkola tým "Fireflies" ve složení Lukáš Leták, Marek Lačňák a Martin Zubalík vybojoval skvělým 2. místem hodnotné ceny a také právo na účasti ve finálové části. V ní se hoši probojovali až do vyřazovací části, která letos přinesla spoustu nových zkušeností, a i když od nejvyšší pozice byli jen krůček, tak na ně lepší umístění bude čekat v příštích letech. V nabité konkurenci si nakonec odnesli vynikající 9. místo.

Další soutěž Roboti@FSI pořádala VUT Brno s finálovou účastí pro 12 nejlepších týmů z online kvalifikace, k nimž se zařadila i hodonínská průmyslovka. Následně její studenti obsadili dobré 6. místo, opět i zde byl tým "Fireflies", doplněn o studenta prvního ročníku technického lycea Tomáše Válku.            

Prozatím poslední soutěží, kterou měli možnost studenti hodonínské školy absolvovat, byla Robotiáda konaná v prostorech VIDA centra v Brně. Zde bojovali v kategoriích Sprint, Autonomní medvěd a Čára.

Nejvíce vynikl výkon v kategorii Sprint, kde tým "Hopeful" ve složení Tomáš Válka, Štěpán Zálešák, Gabriel Toman a Pavel Štarha v konkurenci čítající přes 100 týmů vybojoval skvělé 6. místo. Z týmů Lego z České republiky byli dokonce druzí, když jejich robot zvládl překonat 10 metrů za 3,66 sekundy. Největší díl zásluh zde patří mladému a nadějnému konstruktérovi robotů Pavlu Štarhovi.

Držte studentům průmyslovky v Hodoníně palce - na přelomu května a června se pokusí získané zkušenosti přetavit v úspěch na prestižní mezinárodní soutěži, Robotickém dnu, pořádaném Univerzitou Karlovou v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám