Hlavní obsah

Krnov návštěvníky velmi příjemně překvapí nejen památkami

Novinky, Vratislav Konečný

Krnov je městem, které mě velmi příjemně překvapilo. V okolí nádraží to nevypadá nijak valně, ale když se blížíte k centru, nejde si nevšimnout opravených domů a vil z přelomu minulého století. K tomu památky světské i církevní. Je opravena i bývalá fabrika, takže nezavrhli ani industriálie.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel svatého Martina s arkádovou Švédskou zdí v popředí

Článek

Není to jen město, je to celé Krnovsko, kout, který je pro mnohé vzdálený jako ostrovy v Indickém oceánu. A přitom je tak blízko, bytostně náš.

Voda vzala i dala

Chloubou města je náměstí, radnice, honosné továrnické vily. Barevné, pestré, mondénní, hrdě by se mohly vyjímat v Paříži či Vídni, Praze. Ale stojí ve městě, které se v roce 1997 potýkalo s obrovskou povodní. Právě voda podle místních přinesla do Krnova novou prosperitu.

Výstavu o pohromě uvidíte v parku na náměstí. Už povodně v minulém století vyvolaly u německého obyvatelstva, v Krnově mnoho Čechů nebydlelo, debaty o stavbě přehrady.

Potopa z roku 1903 přinesla návrh na výstavbu jezera u Heřminov, nyní se o projektu znovu diskutuje.

Pohledy z výšky

Město můžete přehlédnout ze čtyř vyhlídkových bodů. Z věže radnice stojící na Hlavním náměstí. Radnice a přilehlé budovy mají nádherně barevné taškové střechy, září do daleka. Další vyhlídkou je synagoga, která je klenotem nejen města, ale celého kraje.

Je zázrak, že se ji podařilo uchránit před zničením. Nacistická akce Křišťálová noc na podzim roku 1938 se jí vyhnula. Tehdy Němci začali ve velkém pořádat hony na Židy, milióny střepů z rozbitých oken a výloh daly jejich šílenství jméno Křišťálová. Tak se leskly ulice zasypané střepy skla.

Za okupace synagoga sloužila jako tržnice, od 60. do 90. let minulého století zde sídlil městský archiv. Je jedinou funkční synagogou na severu Moravy a ve Slezsku. Na objednávku si můřete sjednat prohlídky po Krnově s názvem Po stopách krnovských Židů.

Rozhlédnout se můžete i z věže kostela svatého Martina s bytem věžného. Skupinové prohlídky je nutné sjednat v Informačním centru.

Posledním vyhlídkovým bodem je rozhledna na Cvilíně. Kamenná věž, z jejíhož ochozu přehlédnete značnou část okolní krajiny. Nedaleko rozhledny se nachází poutní místo s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a křížová cesta. Dalším svatostánkem je kostel svatého Ducha, kde je koncertní síň.

Městskou dominantu tvoří dvouvěžový kostel Narození Panny Marie. Před ním se zachovala část původního opevnění. Zaujme i podloubí u náměstí.

Rozvoj textilního podnikání na přelomu minulého století v Krnově vyvolal stavbu rodinných vil, i činžáků. Řada vil je nádherně opravených, je vidět, že majitelé byli znační boháči.

Najdou se i výjimky, jakou je Slezský dům, který by potřeboval opravu jako sůl.

Ve Flemmichově vile, jež je zařazena mezi Slavné vily, sídlí městské muzeum.

Z hradu, později zámku, mnoho nezbylo, ale areál za nakouknutí stojí. Využívají ho Lesy ČR. Najdete tu příjemné posezení v hospůdkách i cukrárnách. Infocentrum funguje na jedničku, co potřebujete vědět, vám ochotné pracovnice sdělí.

V roce 1945 město bombardovala Rudá armáda. Po válce byli odsunuti Němci. Dosídleno bylo lidmi z různých části republiky, v 50. letech přišlo mnoho Řeků utíkajících před občanskou válkou.

Pro návštěvníka příjemné město.

Reklama

Výběr článků

Načítám