Hlavní obsah

Krkonoše skrývají mnoho krásných vodopádů, na obou stranách hranice

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvíce vodopádů u nás nalezneme v Krkonoších. K nejznámějším patří Mumlavský, nejvyšší v Čechách je Pančavský vodopád v Labském dole. Krkonoše však mají i svou polskou část, několik kilometrů za hraničním přechodem v Harrachově, ve Sklářské Porebě, se nacházejí dokonce vodopády dva.

Foto: Jana Vančatová

Vodopád Kameńczyka ze dna jeho soutěsky, voda padá z výšky 27 metrů. Je největším vodopádem polských Krkonoš.

Článek

Geologické podmínky provázející vývoj Krkonoš byly pro vznik vodopádů přímo ideální: žulové podloží, strmé svahy i ledovcové zalednění ve čtvrtohorách.

Pančavský vodopád v Labském dole výškou 148 metrů patří k největším nejen u nás, ale i v Evropě. Bohužel, jednu vadu na kráse má, kromě jarního tání a silných dešťů není příliš vodnatý, a protože jej lze celý pozorovat pouze z turistické stezky na dně dolu, v období sucha ho nemusíte ani postřehnout.

Velmi obdobná situace je i v případě Horního Úpského vodopádu, jehož výška dosahuje téměř 130 metrů a bývá viditelný při stoupání Modrým dolem na Sněžku.

Chcete-li se ale opravdu pokochat hukotem padající vody, pěnou peřejí a velkým průtokem, musíte navštívit nižší části hor. Nejznámější u nás je Mumlavský vodopád u Harrachova, jeho výška je okolo devíti metrů, ale nedostatkem vody netrpí téměř nikdy.

Chcete-li si ale užít podívané, kde se spojuje dostatečná výška vodopádu i také velký průtok vody, přejeďte jen kousek za hranici, do polské části Krkonoš, do Sklářské Poreby (Szklarska Poreba).

První z turistických atrakcí je Vodopád Kamieńczyka a jeho soutěska, na který vás upozorní ukazatele ještě před horským městečkem. Od parkoviště nedaleko silnice vás čeká výstup po kamenité stezce trvající slabou hodinku, ale poslední stovky metrů jsou pěkně strmé. Ostatně vodopád se nachází v nadmořské výšce skoro 850 metrů. Pokud se chcete vyhnout davům zejména polských turistů, doporučuji návštěvu mimo hlavní prázdninovou sezónu.

Vodopád se skládá z trojstupňové kaskády, voda potoka padá do hloubky 27 metrů do nádherné asi sto metrové soutěsky. Její kolmé skalní stěny jsou vysoké až 25 metrů, šířka nepřesahuje 4 metry.

Vodopád si můžete prohlédnout shora, od turistické chaty Kamieńczyk, nebo sestoupením po ocelových schodech a lávkách na dno soutěsky až k patě vodopádu. Tuto variantu volí drtivá většina návštěvníků. Vstup je sice zpoplatněn (6 zlotých), ale nikdo nelituje. Zážitek je ještě umocněn tím, že povinně „vyfasujete“ slušivou helmu, údajně jako ochranu před vodou a padajícími kamínky. Nic takového jsme nezaznamenali, kromě toho, že se každý v helmě chce vyfotografovat, je tímto způsobem regulován počet návštěvníků v soutěsce.

Tím však nabídka krásných přírodních scenérií v okolí hojně navštěvovaného horského střediska nekončí. Na druhém konci Poreby se nachází další velmi malebné místo, Vodopád Szklarky. Je znám již od středověku. Od prvního vodopádu sem můžete dorazit pěšky po necelých dvou hodinách trasou, která vás provede krásnou přírodou Krkonoš i samotným centrem města; nebo jste-li motorizovaní, stačí ujet zhruba necelých 5 kilometrů po hlavní silnici směrem na Jelení Horu, od parkoviště cesta trvá asi 10 minut.

Vodopád je v nádherné zlomové části potoka Szklarka. Voda zde padá dolů spirálovitě postupně se zužující kaskádou z výšky 13 metrů do hluboké prohlubně. Velmi romantická je i část nad vodopádem. A návštěvníků tu potkáte o poznání méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám