Hlavní obsah

Křest nové knihy o hercích nebo šansony, to vše nabídne večer Nostalgie v Galerii Anděl

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nostalgie v Galerii Anděl dostal název večer, který v Olomouci proběhne 6. března. Nejenže se bude křtít publikace autorů Jiřího Bartoně a Roberta Rohála Velká kniha herců první republiky a protektorátu, ale oba protagonisté se představí i jinak. Jeden zazpívá šansony, druhý vystaví své fotografie.

Foto: Jan Šmída

Ivana Šmidová, Robert Rohál a Helena Peštuk Sedláčková v Galerii Anděl.

Článek

Knihu, kterou vydalo pražské nakladatelství Petrklíč a kterou vytvořili již zmínění dva, vpravdě renesanční, muži, pokřtí tentokrát tři ženy - galeristka Ivana Šmidová, Helena Peštuk Sedláčková a Dana Dopitová. Tím ale večer teprve začne.

Program bude pokračovat malou prezentací publicisty, spisovatele a fotografa Roberta Rohála, který představí svou černobílou kolekci Nostalgia 22. Potom bude následovat recitál herce, zpěváka a filmového historika Jiřího Bartoně, jenž zpívá žánr zvaný šanson.

Robert Rohál (1959) začínal v kulturní oblasti, potom prošel několika redakcemi ve Zlíně, Praze i v rodném Holešově. V roce 1998 mu vyšla první kniha o zpěvačce Heidi Janků. Od té doby je podepsán pod více než čtyřiceti knižními tituly, některé vydal pod pseudonymem. Většinou píše o osobnostech ze světa hudby, muzikálu, divadla a filmu.

Vedle psaní je jeho velkým koníčkem fotografování. Zabývá se černobílou fotografií a svou tvorbu za posledních deset let prezentoval na řadě míst v Česku - rád vystavuje na hradech a zámcích, jako tomu bylo na Karlštejně, Křivoklátě atd.

V jedné z jeho posledních foto kolekcí (Nostalgia 22) účinkuje jako model i Jiří Bartoň, s nímž loni společně vytvořil publikaci Velká kniha herců první republiky a protektorátu.

Rodák z Kyjova Jiří Bartoň (1977) vystudoval střední knihovnickou školu. V roce 2004 zakončil studia divadelní a filmové vědy na FFMU v Brně, kde současně působil v alternativním divadle Čára. V období let 2008 až 2013 byl ve stálém angažmá v Divadle Šumperk, kde vytvořil řadu krásných rolí (Gooper v Kočce na rozpálené střeše, Derbak v Baladě pro banditu, Calandro v Calandriádě, Jevgenij Dorn v Rackovi, Osip v Revizorovi Ross v Macbethovi, Antonín Důra v Rozmarném létu nebo titulní postava v Mastičkáři).

Dnes je na volné noze a žije v Praze. Objevil se v několika televizních kriminálních seriálech (například Atentát Expozitura, Vraždy v kruhu, Specialisté, Případy prvního oddělení nebo Za sklom). Několikrát hrál v americké a německé produkci, například loni v německém historickém filmu Ottilie von Faber-Castell, kde vytvořil roli okultisty Aleistera Crowleyho.

Na jevišti hraje v inscenacích Pan Kaplan má stále třídu rád, Dům, ve kterém už nechci bydlet, Everyman a Leviatan, kde má hlavní role. Vystupuje také na koncertních pódiích jako šansoniér a to ve vlastním recitálu Staré filmové melodie. Vedle toho se Jiří Bartoň zajímá také o numerologii, současně působí jako pedagog na Mezinárodní konzervatoři Praha.

Začátek večera nazvaného Nostalgie v Galerii Anděl je stanoven na 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám