Hlavní obsah

Křest knihy Příhody z přírody autorské dvojice Volf - Povondra hostilo Kladno

Novinky, Lenka Kalousová

Ve středu 16. prosince se v Čítárně Městské knihovny Kladno konal křest knihy Příhody z přírody Pavla Volfa a Přemysla Povondry.

Foto: Lenka Kalousová
Článek

Soubor textů pro děti pochází z pera básníka a spisovatele Pavla Volfa. Knihu ilustracemi ozdobil malíř a grafik Přemysl Povondra. Tato básnická sbírka vznikla na popud primáře Adámka z Nemocnice Motol, který navrhl, aby známá autorská dvojice vytvořila „něco pro nemocné děti“. Tak tedy vznikla kniha o zraněných zvířatech a o způsobech, jak jim pomoci.

Není divu, že se na vzniku knihy kromě Města Kladna podílela také Záchranná stanice AVES a Naučné středisko ekologické výchovy Kladno. V AVESu zvířata uzdravují, vrací do volné přírody a současně zajišťují bezpečný život trvale hendikepovaným živočichům. Ředitel Pavel Starý dorazil na křest s živým ježkem. Dětským zájemcům vysvětlil, jak se o mládě přes zimu postarat, aby mohlo být na jaře bezpečně vráceno do volné přírody.

Jak kniha vznikala? Podle slov ilustrátora Přemysla Povondry těžko. S úsměvem líčí neshody nad barvami srsti zobrazených zvířat a vzájemné mluvení si do řemesla toho druhého. Tato slova je třeba brát s rezervou, protože Příhody z přírody jsou již sedmou vydanou knihou tandemu Volf - Povondra.

Knihu pokřtil ředitel MěK Kladno ing. Kubica. Zasypal ji ptačími pírky sesbíranými z voliér záchranné stanice a popřál ji, aby se rozletěla do světa stejně rychle a vysoko, jako zachránění ptáci.

Kniha je k dostání u všech knihkupců a v městském Infocentru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám