Hlavní obsah

Křehká krása porcelánu - Herend se nachází v Ostravském muzeu

Novinky, Josef Zajíc

Ve středu 19. července v 15 hodin představila na vernisáži generálního ředitele porcelánky z maďarského městečka Herend pana Attilu Simona ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.7.2017 Křehká krása porcelánu - Herend. Zleva: Z.Pražák ,Attila Simon, překladatelka Katarina Babičová, Zsolt Bak, Jiřina Kábrtová,

Článek

Výstava pod jménem Křehká krása porcelánu - Herend ukazuje ve třech místnostech třetího patra Ostravského muzea přehled toho, co zaměstnanci porcelánky Herend umí vyrobit. Manufaktura byla založena v roce 1826. V roce 1839 Móric Fischer koupil manufakturu a zahájil v ní výrobu porcelánu.

V úvodním slovu při vernisáži ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová představila generálního ředitele porcelánky Herend Attilu Simona, uvedla kurátora výstavy Attilu Krámlíka a představila pana Zsoli Baka, který po celou dobu výstavy předváděl ruční práci při malování porcelánového talíře.

Představila špičkovou známou violoncellistku Terezu Kovalovou, která v úvodu zahrála skladby Johana Sebastána Bacha a ostravského skladatele Pavla Herebranta.

"Chtěla bych přítomné upozornit, že tato výstava je první v České republice. Jsme jediné muzeum, které ve svých sbírkách má exponáty z porcelánky Herend, a to již z let jejich výroby z roku 1890," dodala Jiřina Kábrtová.

Ve svém představování porcelánky Herend z Maďarska generální ředitel Attila Simon uvedl, že od zahájení výroby porcelánu se jednotlivé výrobky, ať jsou to polévkové talíře, ploché jídelní talíře, talířky na zákusky, kompotové misky, polévkové mísy a další vyrábějí ručně. Jeden bílý talíř se vyrábí dva dny a ruční malba jeden den. V tom je kvalita výroby porcelánky Herend.

Porcelánka se v minulém století zúčastnila výstav v Pařiži a v Londýně a dle generálního ředitele nevynechají světové výstavy ani dnes. V roce 1851 na první světové výstavě v Londýně si anglická královna Viktorie, okouzlená motivy pivoněk s hravými motýly, objednala velkou soupravu s tímto vzorem. V modernizovaném designu podobnou soupravu dostali jako dar k svatbě princ William a Kate.

"Máme 800 zaměstnanců. Ti vyrábějí 16 000 bílých vzorků, 4000 malovaných vzorů a celkem je jich 64 milionů nejrůznějších produktů. Na této výstavě je průřez naší tvrbou. Uvidíte servis, který byl vyroben pro královnu Viktorii, uvidíte i metrové postavy, talíře s japonskými motivy a další nádheru z našich dílen," řekl mimo jiné Attila Simon.

"Mám velikou radost, že tady můžeme přivítat pana generálního ředitele Simona, který zde do Ostravy přivezl tuto křehkou krásu. Cítím to jako symboliku: My známe Ostravu jako město železa, uhlí a drsné, tvrdé práce. Dnes tady máme výstavu porcelánu, což je záležitost křehkosti, něžnosti a krásy. Tu symboliku vidím v tom, že my chceme Ostravu také posunout dále. Chceme z ní udělat město vzdělanosti, umu, vývoje, lehkého průmyslu. Město zeleně, které bude krásné, něžné, prostě všechno, co vystihuje tento porcelán," uvedl Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy.

Výstava potrvá od  20. července 2017 do 10. září 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám