Hlavní obsah

Křečové žíly operují na Bulovce unikátní metodou

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chirurgické klinice pražské Nemocnice Na Bulovce využívají metodu RFA – radiofrekvenční ablace. Jde momentálně o nejmodernější a pacienty nejlépe snášenou metodu léčby varixů (křečových žil) dolních končetin.

Foto: Martin Šalek

Nemocnice Na Bulovce má největší tzv. spádovou oblast v Praze, zhruba 300 tisíc pacientů.

Článek

Na klinice se podařilo vytvořit podmínky pro zapůjčení přístroje k operacím a zajistit možnost nákupu specifických RFA sond. Metoda nabízí velmi příznivou kosmetickou odezvu s minimální tvorbou pooperačních hematomů. Krátká (24, max. 48 hod.) hospitalizace, týdenní bandáž dolních končetin po operaci a návrat do zaměstnání do 10 dní.

Výhodou metody je tedy krátký pobyt v nemocnici, rychlá a nebolestivá rekonvalescence, konečné výsledky srovnatelné s klasickými operacemi varixů, od počátku lepší kosmetický efekt.

NanoKnife: velká naděje v boji proti rakovině

Chirurgie na Bulovce se může pochlubit také technologií NanoKnife a metodou ireverzibilní elektroporatizace. Jedná se o světovou novinku v léčbě jinak neoperabilních nádorů plic, ledvin, prostaty, slinivky břišní a jater max. do velikosti 5 cm. Zatím se hledají způsoby využití této metody (IRE).

Chirurgická klinika se však už nyní včlenila mezi pionýrská pracoviště v USA, Austrálii, Německu či Švédsku světovou prioritou – úspěšnou apoptózou centrálního nádoru plic v srpnu 2011. Klinika je tak jedním z mála pracovišť na světě, kde byla IRE úspěšně použita v humánní medicíně a prvním pracovištěm v ČR, které metodu použilo k léčbě plicní rakoviny. Pomocí IRE je možné ošetřit nádory plic, slinivky a jater max. do velikosti 5cm.

Věděli jste, že chirurgická klinika Nemocnici Na Bulovce je také jediné pracoviště v ČR, kde se provádí peritonektomie a hypertermická chemoterapie? Metoda, která je náročná na čas a vybavení, je rezervovaná jen pro určité typy nádorů rozeseté po dutině břišní (myxoidní sarkomy).

Reklama

Výběr článků

Načítám