Hlavní obsah

Krásu arabských šperků a jemenských dýk můžete obdivovat na výstavě v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Na výstavě, kterou zahájil velvyslanec Jemenské republiky, jsou v Plzni k vidění opravdové skvosty.

Foto: Jan Kaše

Výstavu zahájil velvyslanec Jemenské republiky

Článek

V pátek 5. dubna byla v budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje slavnostně zahájena výstava nazvaná Arabský šperk. Úvodní slovo pronesl Abdulrahman Al-Hamdi, velvyslanec Jemenské republiky v Praze, který kromě jiného uvedl, že výstava je výbornou příležitostí pro přiblížení arabské kultury občanům České republiky.

„Základy pro výstavu byly položeny v srpnu a v září 2012, kdy do Jemenu s cílem navázat meziuniverzitní a obchodní kontakty přijeli pracovníci Gemologického institutu Fakulty přírodních věd Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře. Během jejich pobytu nashromáždili na jemenských tržištích korpus tradičních šperků obsahujících drahé kameny a dalších ozdobných předmětů, které byly pro ně zajímavé svým zpracováním,“ uvádí se v informacích o výstavě.

Výstavu lze rozdělit do tří částí. První seznamuje s procesem zpracování surových polodrahokamů. Návštěvníci si mohou prohlédnout surové acháty, ametysty a karneoly.

Například ametyst může mít nejrůznější barevné varianty a zbarven je díky přítomnosti železa a titanu. Jde o relativně levný a poměrně rozšířený polodrahokam, přičemž nejlepší kousky pochází ze Sibiře a z oblastí Afriky.  

Druhá část ukazuje krásu dámských šperků z arabského světa, které jsou vyrobeny z kovů (stříbro a zlato) a přírodních materiálů, jako například kostí a kůže. Nechybí ani šperkovnice a nejrůznější nádoby, používané arabskými ženami k uchování líčidel.

Třetí část je věnována mužům, kteří zde mohou obdivovat typické jemenské dýky, tzv. džambíji, a také vybrané části pánského oblečení.  

„Džambíjí se nazývá zakřivená dýka s širokou čepelí. Podle jemenského obyčeje ji nosí každý chlapec, kterého již nepouštějí do lázní s ženami, protože dospěl v muže. Džambíja se totiž považuje za znak mužství,“ uvádí se na výstavě.

Na výstavě si můžete dále prohlédnout staré arabské pohlednice či překrásné dámské šaty, které jsou vyšívány skleněnými korálky různého tvaru.

Výstava, která potrvá do 29. dubna, ukazuje, že arabský svět dokáže vytvořit opravdu krásné věci, jemně a s citem zpracované bez zbytečných kýčů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám