Hlavní obsah

Krásné nové světy vystavuje v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě Pavel Forman

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě vystavuje od 12. března své velkoplošné obrazy malíř, performer, básník a světoběžník Pavel Forman. Výstavu nazval Krásné nové světy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.3.2018 Galerie současné malby: Pevel Forman - Krásné nové světy. JUST ANOTHER BATMAN 2

Článek

Pavel Forman (1977) pochází z Bruntálu, žil a studoval v Olomouci, Berlíně, působil a učil malbu v USA a momentálně zakotvil v Ostravě, kde vyučuje na Ostravské univerzitě.

Zapojil se ihned i do organizování zdejšího výtvarného života - v loňském roce například na Dole Michal připravil reprízu výstavy Art - Brut - All, jakéhosi výtvarného pandánu k hudebnímu metalovému festivalu Brutal Assault  v Josefově. Stojí ale i za výstavou Situace: Ostrava 2017, jejímž cílem bylo shrnout a ukázat současné umělce působící na Ostravsku nebo s Ostravskem spojené.

„Ve svých excentrických realizacích, které sahají od malby přes street art, graffiti až ke konceptu a site specific instalacím, artikuluje svá témata prostřednictvím nejrůznějších odkazů - využívá sprejů a šablon, pracuje s repeticí a serialitou. Rád také využívá a parafrázuje obrazy známých osobností, pohádkových postav a dalších vizuálních banalit a stereotypů spojených s národem, politikou, kulturou či náboženstvím. Nic pro něj není svaté, nic ale není ani nízké a nevhodné pozornosti. Vše je naopak připraveno k tomu, aby se toho bez skrupulí zmocnil a proměnil ve vizi světa, možná dekadentního, možná sugestivního, možná panoptikálního nebo apokalyptického, každopádně ale vysoce sugestivního svým direktivním zobrazením,” řekl na vernisáži kurátor výstavy Martin Mikolášek.

Diváci, které tvorba Pavla Formana zaujme, budou mít další příležitost se s autorem a jeho dílem setkat, a to 23. března od 16.00 hodin. Ten den se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy Krásné nové světy a následně pak vernisáž retrospektivy v prostorách národní kulturní památky Důl Michal v Ostravě - Michálkovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám