Hlavní obsah

Kraslice z pštrosího vejce dá opravdu zabrat

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Talentovaná Kateřina Červenková ze Všerub u Plzně dokáže vytvořit překrásné kraslice, malovat obrázky, vyrobit zajímavé a nevšední vánoční ozdoby či navrhnout nádherné šátky s nejrůznějšími motivy.

Foto: Jan Kaše

Kateřina Červenková dokáže vytvořit překrásné věci

Článek

Volný čas každý trávíme podle toho, co nás baví, jakou máme náladu a co preferujeme. Kateřina Červenková si na nudu rozhodně stěžovat nemůže. Volné chvilky vyplňuje činností, při které uplatňuje svůj talent, nadání a především zručnost.

Jakmile skončí vánoční svátky, začíná se tato mladá žena připravovat na Velikonoce. Musí totiž nejprve sehnat dostatečné množství vhodného „materiálu“ pro své výrobky. A to není rozhodně nic snadného.

„V letošním roce jsem měla velké problémy sehnat bílá slepičí vejce. Nakonec mi je přivezla sestra z Moravy,“ uvedla Kateřina Červenková. Zároveň dodala, že vhodnější jsou samozřejmě domácí vajíčka, která mají pevnější skořápku.

Výroba kraslic není vůbec jednoduchá a vyžaduje značnou zručnost, cit a především trpělivost. Vajíčko se nejprve vyfoukne, vyčistí vodou a posléze i přípravkem, který odstraní zbytky vnitřní blanky.  

„U složitějších vzorů si vajíčko nejdříve rozměřím a rozmaluji. Pak následuje broušení a vrtání. Na závěr ozdobím vajíčko rozehřátým voskem,“ uvedla paní Červenková, která své umění předvedla i v televizi.

Svoji zálibu zvládá skutečně na výbornou a nezalekne se ani rozměrů. Mezi jejími výtvory tak nechybí vejce holubí, kachní, husí a pštrosí. U pštrosích vajec je velkou výhodou pevná a poměrně tlustá skořápka. I když jde pouze o částečnou výhodu, neboť o to více se musí vrtat a brousit. „Práce na pštrosím vejci je několikadenní. Samotné zdobení pak zabere přes 3 hodiny,“ dodala.  

Kateřina Červenková dokáže vytvořit opravdu překrásné věci, o které je velký zájem. Není se tedy čemu divit, že své umění předvádí na různých akcích. Na stránkách www.katkacervenkova.cz můžete načerpat motivaci nejen pro velikonoční svátky, ale i pro další příležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám