Hlavní obsah

Kráska z Leenane míří za ostravskými diváky, premiéru uvidí v Divadle Petra Bezruče

Novinky, Josef Zajíc

Do Divadla Petra Bezruče v Ostravě se vrací jeden z nejúspěšnějších dramatiků současnosti Martin McDonagh. V minulých letech divadlo uvedlo jeho hry Mrzák inishmaanský a Osiřelý západ. Nyní přichází inscenace Kráska z Leenane v režii Janusze Klimszi, která bude mít premiéru 17. března.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.3.2017 Divadlo Petra Bezruče. Z generálky inscenace Kráska z Leenane. Markéta Haroková, Kateřina Krejčí.

Článek

Zapšklá stará panna, hypochondrická matka na zabití, promarněná láska a trocha citového vydírání. Z příběhu by byla ryzí tragédie, kdyby jej ovšem nenapsal Martin McDonagh, který své syrové historky z irského venkova špičkuje pořádnou dávkou černého humoru.

Martin McDonagh patří k nejuváděnějším současným autorům. Kráska z Leenane je jeho první komedií, která po svém uvedení slavila celosvětový úspěch a dodnes je považována za jeho nejlepší text.

V ústřední dvojici despotické matky Mag a její dcery Maureen uvidí diváci Kateřinu Krejčí a Markétu Harokovou. Těmto dvěma ústředním soupeřkám sekundují na jevišti Ondřej Brett a Dušan Urban coby bratři Ray a Pat.

Na inscenaci Kráska z Leenane pracoval režisér Janusz Klimsza s dramaturgem Davidem Košťákem. Inscenátoři vycházeli z překladu Lenky Kapsové. Autorkou výpravy je Marta Roszkopfová, hudba je výběrem Janusze Klimszi.

V České republice měla Kráska z Leenane premiéru v roce 1999 zároveň v Těšínském divadle a v pražském divadle v Řeznické. Od té doby se hrála na mnoha českých jevištích. Premiéra v Divadle Petra Bezruče je jejím jubilejním desátým uvedením.

„Hra je u Bezručů výborně obsazena, lepší ústřední dvojici, než Markéta Haroková a Kateřina Krejčí, by si autor snad ani nemohl přát. Vše je pod taktovkou režiséra, jenž je výjimečně empatický k postavám, které by bylo škoda vnímat černobíle,” řekl dramaturg inscenace David Košťák.

Premiéra se uskuteční v pátek 17. března od 18.30 v Divadle Petra Bezruče v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám