Hlavní obsah

Krása kaktusů rozšířila program slavnosti Města v pohybu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub kaktusářů v Ústí nad Orlicí společně s Klubcentrem připravily pro milovníky a obdivovatele kaktusů a sukulentů ve vestibulu Kulturního domu v Ústí nad Orlicí třídenní prodejní výstavu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Tradiční ústecká akce Město v pohybu nabízí i ukázku zázraků přírody.

Článek

Začátek června patří v Ústí nad Orlicí již tradičně celotýdenní slavnosti Město v pohybu. Během těchto dní je na Mírovém náměstí připravena řada kulturních vystoupení místních souborů i známých profesionálních seskupení v oblasti zpěvu, tance i hudby. Na sportovištích je nabídnuta řada kolektivních i individuálních sportů pro všechny věkové kategorie.

Bohatý doprovodný program pak patří zejména výstavám jak v Galerii pod radnicí, tak v Městském muzeu, Městské knihovně, Malé scéně či v budově Českého červeného kříže.

Vedle těchto výstav členové Klubu kaktusářů přidávají oblíbené ukázky živé přírody, navíc téměř v exotickém podání.

Od středy 6. června až do pátku 8. června, vždy od 8 do 18 hodin mohou návštěvníci obdivovat krásu tropické flóry nejen v jejích působivých pastelových barvách, ale i zvláštních tvarech.

Kaktusy náleží mezi oblíbené a všeobecně známé okrasné rostliny. Pro neobvyklý krásný květ a nezvyklý tvar se staly působivou dekorací každého prostředí.

Jedná se o vytrvalé rostliny se sukulentními stonky specifické stavby. Většina druhů nemá zelené listy, ty se přeměnily v trny. I květy jsou zvláštní počtem okvětních lístků a tyčinek. Zároveň mají kulovitý až sloupovitý tvar, popřípadě i zploštělý a článkovaný dužnatý stonek. 

V současné době zahrnují asi 1900 druhů, které s výjimkou jediného druhu ripsalisu, vyskytujícího se v tropické Africe, pocházejí výhradně z Ameriky, kde jsou rozšířeny od Kanady až po Patagonii. Rostou na vyprahlých pouštích i v tropických deštných pralesích. Nejvyšší druhy sloupovitých kaktusů mohou dosáhnout výšky až 20 metrů. V Čechách se objevily v první polovině 16. století na dvoře císaře Rudolfa II., zřejmě jako kuriozita či využití pro alchymii.

S podrobným výkladem o pěstování a rozmnožování s důrazem na správné používání zálivky se pak příchozím zájemcům věnuje kaktusář Jiří Grunt z České Třebové.

Na vystavených ukázkách stovek kaktusů se podílí na 20 pěstitelů z východních Čech se zastoupením klubů z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Chocně, Svitav, Damníkova, Cerekvice, Trnávky a dalších - a zejména pak manželé Houdkovi z Chocně, kteří zajistili stánek s prodejem.

Reklama

Výběr článků

Načítám