Hlavní obsah

Království Vetřelců a Predátorů, ale i něžných víl a skřítků najdete ve Film Legends Muzeu

Novinky, Vratislav Konečný

První, do koho narazíte, je utíkající veleještěr, pokud nepočítám lidi v pokladně. Ale ti nejsou exponáty z kasovních trháků, za kterými jste do Film Legends Muzea v Praze na Balabence přišli. Za ještěrem narazíte třeba na Batmana, E.T., slizouna z Krotitelů duchů, King-konga či Terminátora.

Foto: Vratislav Konečný

Vítejte ve světě filmové fantazie.

Článek

Něha i děs

To už jste v království postav z nejznámějších hollywoodských kasovních trháků. Jsou tu ve vitrínách i postavičky něžné, elfí, pohádkové, téměř dechem odfouknutelné bytůstky. Takové ty holčičí hrdinky, mazlivé, cukrklibové. To je svět filmových pohádek pro malé.

Ale hlavně uvidíte obří tesáky a trháky, šíleně vyvalené oči, kovové tlamy hladké i vrásčité, které vás děsí, a zároveň akčně hřejí na filmovém plátně či doma u televize. To jsou zase pohádky pro dospělé. Je tu i žraločí tlama z Čelistí, jednoho z prvních zvířecích hororů, který ve své době uváděl diváky v děs, paniku a úžas nad nevídanými triky. 

Fantastická řada z Vetřelců, Střihorukého Edvarda, šílená panenka Chucky, vedle Schwarzennegrovy masky z Terminátora. Je tu i jeho motorka s vinčestrovkou v sedlové brašně. Zbraní tu najdete hromadu, vesmírných i pozemských, například japonský samurajský meč z filmu Kill Bill.

Pražské muzeum navazuje na poděbradské, které založili sběratelé filmových figurek Jan Váňa a Jan Vlčko. Muzeum nejdřív provozovali v Praze, poté se rozhodli pro Poděbrady a nyní se znovu do Prahy vrátili. Poděbradské samozřejmě prosperuje dále.

Zná je téměř každý

Filmové figurky jak z pohádek Walta Disneyho, tak z například Terminátora, Batmana, Ramba. Avatara, Avengers, Guardians of the Galaxy, Star Wars, X-Mana, Spidermana, Underworld, Gremlins a dalších jsou naprosto věrnými kopiemi filmových postav. Měřítko je 1:1, 1:4 nebo 1:6.

Z doprovodných textů se dozvíte, jak vznikaly masky, makety a filmové repliky pro filmy režírované například S. Spielbergem, R. Scottem nebo J. Cameronem.

Jsou tu i masky z Kmotra nebo Planety opic, výčet by byl dlouhý, najdete tu několik set exponátů, spolu s poděbradským muzeem čítá tato mimořádná a v Evropě nevídaná kolekce přes 950 exponátů. Stále přibývají nové.

O víkendech probíhají různé akce, podrobnosti na webu.

Nejlepší je použít tramvaj č. 16, stanice Balabenka, adresa muzea je Sokolovská 12. Součástí muzea je také obchod Statue Collectibles.

Reklama

Výběr článků

Načítám